top of page

"Орбан рекао чињеницу о украденом мору“

Мађарски државни секретар за информисање Тамаш Менцер изјавио је да је премијер Виктор Орбан, спомињући „украдено море”, говорио о „историјској чињеници” и да је хрватско Министарство спољних и европских послова погрешно схватило ту изјаву.



Мађарски премијер је крајем прошле недеље рекао да његова земља не би имала проблема са ембаргом на увоз руске нафте "да јој нису узели море“, очигледно мислећи на хрватску обалу, чији су северни делови некада били део Мађарске, јавља Хина.


Због те изјаве на разговор је позван и мађарски амбасадор у Загребу, а објашњење је затражио и хрватски амбасадор у Будимпешти, рекли су на Зрињевцу. Мађарски премијер Виктор Орбан говорио је о "историјској чињеници", рекао је Менцер.


"Надам се да наше хрватске пријатеље сада неће обузети медијска хистерија и да можемо наставити да радимо у интересу развоја сарадње“, рекао је он.


Нејасно је о којој „историјској чињеници” Менцер, говори када Мађарска никада није имала излаз на море осим преко хрватске територије, примећује Хина. Позадина Орбанове изјаве је противљење европском ембаргу на увоз руске нафте, због чега је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен јуче посетила Мађарску.


„Хрватска осуђује изјаву мађарског премијера. Осуђујемо било какве територијалне претензије према суседним државама“, саопштило је Министарство спољних послова у Загребу.


Kако је један европски дипломата рекао за Франс прес, Мађарској ће бити потребан нови нафтовод да би обезбедила своје снабдевање нафтом, повезујући је са Хрватском, која има излаз на море. Стога тражи гаранције да ће се Загреб ангажовати у изградњи ове инфраструктуре, као и гаранције европског финансирања.


"Они који имају море и луке имају и могућност да довозе танкере за нафту", рекао је Орбан прошле недеље. "Да нам нису узели море, имали бисмо луке", додао је он.


У Министарству спољних послова Хрватске истичу да овакве изјаве непотребно нарушавају међудржавне односе.

bottom of page