top of page

Орбан: Чланство Мађарске у НАТО-у је егзистенцијално питање

Мађарски премијер Виктор Орбан осудио је данас „самоубиство“ Запада и поново указао на своју „црвену линију“ око санкција Русији, на церемонији инаугурације за нови мандат на челу мађарске владе, пред парламентом. Оценио је и да је чланство Мађарске у НАТО-у егзистенцијално питање.



„Самоубилачки талас“ се креће „западним светом“ који „експериментише програмом велике замене“, рекао је Орбан у осврту на "замену европских популација ваневропским имигрантима".


„Тај програм хоће да замени хришћанску децу која су на путу да нестану, мигрантима из других цивилизација и у томе видим лудост", додао је он.


Орбан, чија је партија убедљиво победила на парламентарним изборима почетком априла, претходно је положио заклетву за четврти узастопни мандат, пошто је поново изабран са 133 гласова од 199 у парламенту.


Он је представио Мађарску као „луку здравог разума, где је важан Божји благослов“ и заједно с Пољском, као последње упориште конзервативног хришћанског запада, док како је рекао, „ЕУ диже руке“. Она је подсетио да „претња енергетској безбедности остаје црвена линија, која се не сме прећи".


Мађарска одбацује шести пакет санкција који је припремила ЕУ ако не добије гаранције о томе да ће њено снабдевање енергентима бити настављено. Оцењено је да ће трошкови прекида куповине руске нафте коштати земљу између 15 и 18 милијарди евра. Упркос том неслагању, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је Орбану на поновном избору и рекла да се жури да заједно успешно почну да решавају изазове без преседана с којима се суочава ЕУ.


Орбан је такође поновио жељу да његова земља остане у ЕУ у деценији која долази. Оценио је да је чланство Мађарске у НАТО-у егзистенцијално питање, и изразио жаљење због ескалације рата код свог суседа Украјине.

bottom of page