top of page

Орбану поново стиже подршка из Пољске

Европска комисија користи измишљене аргументе да оправда примену условљавања владавине права против Мађарске, док је прави циљ Брисела да смени мађарску владу, каже заменик пољског министра спољних послова Пјотр Вавржик, што је први такав иступ после низа месеци захлађених односа Будимпеште и Варшаве због Украјине.



Вавржик је за пољску новинску агенцију ПАП говорио о предлогу Европске комисије (ЕК) да суспендује део кохезионих фондова намеђених Мађарској, услед забринутости због лошег управљања средствима ЕУ. На питање да ли мисли да је та забринутост оправдана, Вавржик је рекао да предлог мера „сигурно није донет из разлога које је описала Комисија, јер бриселско тело не покреће сличне поступке против других држава чланица, где према извештајима ЕК, заиста постоје озбиљни проблеми корупције у коришћењу фондова ЕУ".


"Дакле, видимо да имамо посла са неком врстом измишљеног аргумента“, навео је пољски политичар и додао да је „као и код акције против Пољске, њихов циљ да смене мађарску владу“.


Комисија, по њему, „не воли одређене владе, јер не деле ставове такозваног европског мејнстрима“: "Због тога користе различите правне трикове да би покушали да сме ове владе", рекао је Вавржик, додајући да је до сада ова процедура била практично безуспешна.


Упитан да ли ће Мађарска заиста изгубити фондове ЕУ, заменик пољског министра је рекао да ће Комисија свакако настојати да пружи одвраћајући пример владама које нису следиле њену политику, али да Пољска „сигурно не може да подржи таква решења“. Пољски премијер Матеуш Моравјецки медијима је потом такође изјавио да ће се Пољска оштро противити да европске институције ускрате Мађарској фондове ЕУ.


Европски парламент је прошле недеље усвојио извештај о владавини права у Мађарској, према коме се она „више не може сматрати пуном демократијом“. Током дебате о извештају, у одбрану Мађарске стао је и словачки европосланик Мирослав Радачовски из Патриотске партије.

bottom of page