top of page

Оставка Путиновог саветника због Украјине

Анатолиј Чубас, саветник руског председника Владимир Путина дао је отказ и напустио земљу услед неслагања са ратом који Русија води у Украјини, преноси Блумберг.



Ову информацију потврдила су двојица људи упознатих са тренутном ситуацијом, а Чубас је постао званичник највишег ранга који је засад прекинуо своје везе са Kремљом након почетка инвазије.


Чубас је један о неколико економских реформатора из 90-их година прошлог века који су остали на функцији за време Путинове владавине и успоставили везе са званичницима Запада. Портпарољ Kремља Дмитриј Песков још увек се није огласио поводом вести о Чубасовом одласку.


Познат по приватизацији која се у Русији одвијала 90-их година, Чубас је био тај који је Путину дао први посао у влади средином последње деценије двадесетог века, а касније посматрао његов долазак на власт. Откако је Путин на власти, Чубас се налазио на највишим позицијама велеиких државних компанија, све док га председник није поставио на место изасланика задуженог за развој прошле године.


Од почетка рата у Украјини, Русија је драстично повећала казне за критиковање одлука врха државе. Путин је недавно рекао да жели да земљу очисти од “олоша и издајника” које оптужује за тајну сарадњу са САД и њеним савезницима. Због увођења економских санкција, Путин је САД оптужио да желе да униште Русију.


Прошле недеље је Аркадиј Дворкович – некадашњи економски саветник Дмитрија Медведева за време његовог мандата на месту премијера – напустио функцију шефа државног технолошког фонда Сколково, након што је осудио инвазију на Украјину. Дворкович, који је такође и председник Међународне шаховске федерације, један је од ретких виших званичника који је говорио против рата.

bottom of page