top of page

Патријарх: Наше памћење није злопамћење

Парастос свим жртвама настрадалим у оружаној акцији „Олуја” у Новом Саду је служио патријарх српски Порфирије. Он је у беседи у Новом Саду поздравио браћу и сестре из Црне Горе, Хрватске, са свих страна који су дошли у српску Атину.



„Сви ми овде сабрани делимо исту, веома сличну историју. Породица владике бачког Иринеја је из Далмације одакле су многи стигли у Србију, његова породица је дошла возом без возног реда. И моја породица се на сличан начин обрела у овој гостољубивој српској покрајини”, казао је Порфириј.


Истакао је да и многе друге владике имају сличну, личну и породичну историју: "Због тога се суштински и добро разумемо, због тога се окупљамо сваке године, у име Оца и Сина и Светог духа, да бисмо призивајући име Божје молили да упокоји суграђане, све који су невине августовске жертве 1995. године. Сабрали смо се да се молитвено сетимо насилног егзодуса нашег народа са Баније, Кордуна, Лике, из Далмације, Славоније. Све су то камичци у мозаику страдања, заједно са Јадовном, Јастребарским, заједно са Јасеновцем. Са нама су прежилели сведоци страдања. Памтимо, али наше памћење није злопамћење, памтино њихова сведочења да не би неко могао да каже то се није десило. Стотину пута ћу да поновим да не злопамтимо, јер би гнев и бес сатрли нас саме, обеснажило би потенцијал у нама. Морамо гледати у лице Божије, у најневинијег који је разапет на крсту", истакао је патријарх.


„Имаћемо потребу да се моломо за све који пате и страдају. Отуда је људски неразумно и неправедно када неко налази разлог да онемогући било кога, просјака или цара, обичног грађанина или функционера, ма ког звања био, да се на месту Вукашиновог страдања сусретне са собом и Богом и да смирено упали воштаницу”, поручио је патријарх.

bottom of page