top of page

Патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији

Патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију у Пећкој патријаршији, са члановима Светог архијерејског синода.


Литургију су саслуживали епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид, епископ рашко-призренски Теодосије, игуман дечански архимандрит Сава, игуман црноречки архимандрит Андреј и други чланови Синода.

Патријарх је са члановима Светог архијерејског синода, стигао синоћ у Пећку Патријаршију, древно седиште Српске православне цркве где се данас одржава редовна седница црквене владе и седница Патријаршијског управног одбора. „Ево нас опет, опет смо дошли кући. Да Бог да да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде”, рекао је патријарх и додао: "Будући да је тај корен овде веома дубок, то значи да се без обзира на олује, громове, муње и ветрове, нећемо сломити”, преноси Танјуг.

Ако нам, казао је патријарх Порфирије, корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи, све то је замалена и краткотрајно.

„Нека Бог да да заиста овде корен буде онима који су крштени...”, поручио је патријарх и благословио монахиње, за које је рекао да окопавају и заливају тај корен.

„Као што Господ каже, неко залива и неко окопава, а сви имамо од тога плодове који нас хране и који нас чувају и који од самог почетка, од Светог Саве, хране нас и који ће нас, верујемо, увести у вечно Царство Сина Божјег који је дошао у свет, један од нас постао, пострадао, распет био, умро на крсту, али показао да последњу реч нема тама пролазности и тама смрти него светлост и радост Царства небеског...”, навео је патријарх српски.

Са патријархом су у Пећу патријаршију дошли чланови Синода – епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид, а потом и епископ рашко-призренски Теодосије, игуман дечански архимандрит Сава, главни секретар Светог Архијерејског Синода протосинђел Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије протосинђел Данило, као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић.

bottom of page