top of page

Пинтер о полицији и школству

Шандор Пинтер, који је поново именован за министра унутрашњих послова у четвртој узастопној Орбановој влади, рекао је пред парламентарним Одбором за одбрану и спровођење закона да ће циљеви министарства остати исти и у новом циклусу, са фокусом на подизање плата професионалаца за спровођење закона „заједно са економским учинком земље”.



Подносећи одбору програм свог будућег рада, Пинтер је рекао да „у земљи влада ред“ и да стопа криминала опада од 2010. године, наводећи да је број преступа на јавним местима пао са 115.000 на 46.000. Ти бројеви показују да је владина политика сузбијања криминала на правом путу, рекао је он.


Осећај сигурности грађана је, по њему, сада много снажнији него 2010. године, а министарство ће радити на његовом даљем развијању. Што се тиче повећања плата у службама за спровођење закона, Пинтер је споменуо „значајну једнократну подршку“ која је недавно пружена запосленима. Рекао је да ће циљ министарства бити да ту подршку угради у њихове редовне плате.


Министарство ће се такође фокусирати на развој информационих технологија, рекао је Пинтер. Заостајање у технолошком развоју довело би до угрожавања јавне безбедности и реда. Сајбер напади на јавну администрацију постали су данас део ратова, а самим тим и важан аспект одбране, рекао је он.


Одговарајући на питање посланика, Пинтер је рекао да је уклањање тајних служби и Центра за информације у области криминала и борбе против тероризма из надлежности Министарства унутрашњих послова „питање управљања и државног руководства“. Промена је направљена да би се помогло раду владе и да би се обезбедило брже реаговање, рекао је Пинтер и најавио да ће Карољ Пап, државни секретар Министарства унутрашњих послова, наставити надгледање тих области.


На заседању парламентарног Одбора за културу, Пинтер је рекао да ће Министарство унутрашњих послова осигурати „сарадњу и континуитет“ у сектору образовања након што преузме надзор над том облашћу у Орбановој влади. Пинтер, који је на челу Министарства унутрашњих послова од 2010. године, рекао је да ће Национални програм развоја инфраструктуре јавног образовања бити настављен у оквиру МУП-а и да није било планираних промена националног наставног плана и програма. Министарство ће се фокусирати на развој „уџбеника и наставних садржаја“, а књиге ће остати бесплатне за све ученике, рекао је Пинтер.

bottom of page