top of page

План о војном року за две седмице

Министар одбране Небојша Стефановић каже да очекује да ће у наредне две недеље имати израђен план са комплетним анализама и најбољим решењима, везаним за поновно увођење редовног служења војног рока.



Стефановић, који је и потпредседник владе, каже да су Министарство одбране и Војска Србије формирали радне групе које врше анализу свих сегмената који се тичу постављеног задатка и планирања могућности поновног увођења редовног служења војног рока.

Анализе се тичу финансијског аспекта, аспекту обуке и аспекта регрутације и селекције, који ће бити презентован председнику Александру Вучићу, рекао је Стефановић, преносе медији.

Његов став по овом питању од раније је познат, каже Стефановић и истиче: „Као што је председник Вучић и рекао, Србија је војно неутрална земља и као таква сматрам да треба да има обавезни војни рок, баш као што га имају и Аустрија и Швајцарска. Његовим увођењем би, пре свега, појачали одбрамбене капацитете наше земље”.

Министар је указао да је важно да млади људи прођу обуку у војничким вештинама и да се упознају са сложеним борбеним системима и осталом савременом техником, опремом и наоружањем које Војска Србије данас има, а чиме у претходним деценијама и нисмо баш могли да се похвалимо.

Млади ће, рекао је, после служења војног рока не само бити обучени да у сваком тренутку могу да притекну у помоћ својим ближњима, већ ће стећи и вештине и знања која ће им значити и те како и у животу и у раду.

„Наравно, коначну одлуку донеће парламент, али дубоко сам убеђен и као министар одбране и као неко ко је служио војни рок, да је то изузетно корисно и за младе људе и нашу земљу”, рекао је Стефановић, преноси Танјуг.

bottom of page