top of page

Позив да се нафтоводи изузму из ембарга

Мађарска влада позива да се испоруке енергената нафтоводима изузму из планираних санкција Европске уније, пошто Европска комисија није дала предлог који би ублажио штетне ефекте ембарга на руску нафту, рекао јеу среду Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине.



Сијарто је на видео снимку објављеном на Фејсбуку рекао да би предлог Брисела, ако буде прихваћен у садашњем облику, „потпуно уништио тренутно стабилну енергетску безбедност Мађарске".


Мере би изазвале поскупљење горива за 55-60 одсто, што би резултирало ценама бензина од око 700 форинти (1,8 евра), а дизела око 800 форинти по литру, рекао је он.


„Јасно смо ставили до знања да можемо гласати за предлог само ако Брисел предложи решење за проблем који су они створили. Очекујемо предлоге у вези са надоградњом наших рафинерија и надоградњом капацитета гасовода кроз Хрватску за стотине милиона долара, као и у вези са будућношћу мађарске привреде, јер је предлог у садашњем облику раван нуклеарној бомби. Досадашњи разговори су јасно показали да Брисел нема решења за те проблеме. Мађарска влада ће стога остати при свом ставу да се санкције на руску нафту могу односити само на поморске руте", рекао је он.

bottom of page