top of page

Позив ЕУ да убрза интеграцију Балкана

Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто је у Бриселу позвао на убрзавање интеграције западног Балкана у ЕУ, истакавши да Мађарска очекује да блок започне преговоре о придруживању са Албанијом и Северном Македонијом и да отвори најмање два приступна поглавља са Србијом пре краја године.


Након последњег сагледавања ситуације на граници између Белорусије и Пољске, Европска унија је подржала употребу санкција против Белорусије због коришћења миграција као начина манипулације, рекао је мађарски министар спољних послова у Бриселу. Према резолуцији усвојеној на састанку Савета за спољне послове у понедељак, ЕУ може да уведе санкције "особама и организацијама који користе миграцију као начин манипулације", рекао је Петер Сијарто новинарима, на маргинама састанка. Списак конкретних појединаца и субјеката који ће бити санкционисани, биће накнадно састављен, додао је он.


ЕУ се суочава са невиђеним нивоом миграционог притиска, рекао је Сијарто, истакавши да је блок „под опсадом са југа, југоистока и истока“. Он је рекао да је Вишеградска група у понедељак одржала и посебан састанак, на којем су Чешка, Мађарска и Словачка понудиле помоћ Пољској.


"Када се Мађарска нашла у сличној ситуацији 2015. године, све земље В4 су јој притекле у помоћ. Што се тиче миграционог притиска са југа, потребно је побољшати услове живота људи из које мигранти долазе, уместо подршке емиграцији. Мађарска даје свој удео када су у питању такви напори. До краја 2023. године даћемо 80 војника европској оперативној групи Такуба, која се бори против милитаната повезаних са Исламском државом у Малију", рекао је Сијарто и позвао на убрзавање интеграције западног Балкана у ЕУ, истакавши да Мађарска очекује да блок започне преговоре о придруживању са Албанијом и Северном Македонијом и да отвори најмање два приступна поглавља са Србијом пре краја године.


„Свако ко то блокира мора сносити одговорност за историјску штету које ће изазвати у том региону“, рекао је он и истакао да ће Мађарска подржати земље Источног партнерства које продубљују своје везе са ЕУ само ако њихова руководства поштује права националних мањина, попут права украјинске мађарске заједнице.


С друге стране, он је рекао да би Азербејџан могао да постане кључни играч када је у питању снабдевање Европе гасом, али то захтева улагања у инфраструктуру и повећање стопе вађења.


„Ако то не успемо да успемо, онда нико неће имати право да нас критикује што морамо да потпишемо дугорочни уговор о снабдевању гасом са Русијом“, рекао је он


bottom of page