top of page

Прoизводне фирме без суперпореза

Мађарска влада ће заштитити резултате свог програма смањења цена комуналних услуга, раста пензија и пуне запослености пред економским изазовима које је донео рат у Украјини, изјавио је данас Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, у фабрици Nissho Hungary, и додао да нови суперпорез неће погодити производне фирме.



Нова фабрика компаније у Ујхартјању, недалеко од Будимпеште, производиће оптичке филмове за производњу електричних аутомобила. Влада је подржала инвестицију вредну 4 милијарде форинти (10,3 милиона евра) смањењем пореза у вредности од 1,4 милијарде форинти, чиме је помогла отварање 140 радних места, рекао је Сијарто.


На отварању погона, Сијарто је рекао да је у протеклих 15 година дошло до „почетка нове ере у светској економији“. Док је 80 одсто глобалних инвестиција 2007. године финансирано западним капиталом, источне земље сада имају 70 одсто удела у глобалним инвестицијама. Политика отварања Мађарске ка истоку „није политичка или идеолошка, већ економска политика, која је показала потпуни успех“, рекао је он.


Земље В4, по њему, имају привредни интерес за широко учешће Јапана у економској сарадњи и развоју инфраструктуре у региону. Извоз Мађарске на исток порастао је за 45 одсто, а трговина са источним земљама за 48 одсто у последњих 12 година. Прошле године 60 одсто инвестиција стиже у земљу са истока, истакао је Сијарто.


Мађарски извоз у Јапан је прошле године порастао за 18 одсто, на 830 милиона долара, док је билатерална трговина порасла за 20 одсто, и то на око 2,5 милијарди долара. Индустрија производње аутомобила је, како је рекао, кичма мађарске привреде, која запошљава 154.000 људи и даје око 28 одсто производње прерађивачке индустрије.


Што се тиче суперпореза који је најављен за банке и великим компаније, Сијарто је рекао да тај порез неће погодити производне компаније. Мађарска наставља да пружа најповољнији инвестициони амбијент за тај сектор у Европи, рекао је он.

bottom of page