top of page

"Посвећени смо енергетским изворима"

Мађарска је спремна да испуни своје обавезе из 2050. године и започела је велика улагања како би побољшала ефикасност коришћења и производње енергије и повећала присуство одрживих енергетских ресурса, каже Ласло Палковић, министар за технологију.


У свом обраћању на Конференцији о енергетици у Братислави, Палковић је рекао да је соларна енергија у фокусу у плановима Мађарске, јер влада жели да повећа одрживе енергетске ресурсе. Капацитет производње соларне енергије тренутно је 2,6 ГВ, а влада планира да то износи 6 ГВ до 2030. године, рекао је он.


Палковић је такође рекао и да је "чиста нуклеарна енергија без угљеника заправо једнака зеленој енергији". Производња нуклеарне и соларне енергије кључна је за побољшање ефикасности мађарске производње енергије, рекао је он.


Мађарска ће, по њему, наставити да се опире циљу Европске уније да прошири свој систем трговине емисијама у областима које директно утичу на приватне кориснике, као што су грејање приватних кућа и коришћење приватних аутомобила. То питање је једна од најважнијих тема конференције у Братислави, рекао је он.


Палковић је такође приметио да је КПМГ индекс нето нулте спремности ставио Мађарску на 13. место, са регулаторним окружењем међу 5 најбољих у свету. Мађарска економија, индустрија и друштво спремни су да испуне обавезе из 2050. године, рекао је он.

bottom of page