top of page

Посланица опозвана због лажне дипломе

Мађарска социјалистичка партија (МСП) искључила је из својих редова народну посланицу Илдико Борбељ Банго, на ванредном састанку одржном јуче, након што је откривено да је она „обмањивала јавност и странку у вези са својим образовним квалификацијама“.


Илдико Борбељ Банго

Претходно је провладин интернет сајт Мандинер известио да, иако у званичној биографији Илдико Борбељ Банго на сајту парламента стоји да је стекла диплому на Будимпештанској пословној школи, та установа није могла да потврди да је она заиста на њој стекла диплому. Овај скандал се појавио неколико дана након вести о томе да је председник Удружења судских извршитеља помогао појединим високим чиновницима, блиским владајућем Фидесу, да положе факултетске испите без личног присуства.


Према информацији на званичном сајту парламента, Илдико Борбељ Банго студирала је на Будимпештанској пословној школи, где је 2013. године стекла доплому из области економије и менаџмента. Међутим, провладин сајт Мандинер објавио је да је истина другачија. МСП је брзо реаговао, искључивши Борбељеву из странке. Тим поводом издато је и саопштење.


"Социјалистичка партија осуђује све радње у циљу стицања дипломе заобилажењем или неиспуњавањем услова, као и коришћење лажне дипломе. Илдико Борбељ Банго од данас више није члан МСП-а, неће се кандидовати ни на изборима и од ње ће бити затражено да поднесе оставку на посланичко место. Овом одлуком Социјалистичка партија сматра то питање решеним, али очекује да се и политичари Фидеса, умешани у корупционашки скандал Волнер, повуку из јавног живота“, наводи се у саопштењу.


Илдико Борбељ Банго, која тек треба да се изјасни о овом питању, недоступна је медијима и није објавила ништа на својој Фејсбук страници откако је објављен Мандинеров чланак. Она је била чланица МСП-а скоро 20 година, а од 2014. је народни посланик у Мађарском парламенту.


На овај случај је реаговао и заједнички кандидат опозиције за премијера. Петер Марки-Зај је на својој Фејсбук страници написао: "Не постоје двоструки стандарди. Лагање о дипломи превара је равна лажном полагању испита Фидесових чланова, односно стицању дипломе, доктората или испита из језика. Чим се сазнало да је посланица МСП-а преварила јавност, њена странка ју је одмах дисквалификовала и она неће учествовати на изборима. У међувремену, преваранти Фидеса и даље седе на својим местима, перу једни друге и недодирљиви су“, написао је он.


bottom of page