top of page

Почаст за српске Солунце

Пробој Солунског фронта један је од најзначајнијих догађаја у нашој историји, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић на Војном гробљу Зејтинлик у Солуну где је одата почаст српским војницима поводом 104. годишњице пробоја Солунског фронта.



„Пробој Солунског фронта, чему је храбра српска војска дала највећи допринос, представља кључни моменат у Првом светском рату и један од најзначајнијих догађаја у нашој историји”, рекла је она преводећи државну комеморативну свечаност полагања венаца и одавања поште.


Рекла је да ће Србија бити вечно захвална на храбрости и љубави према отаџбини, и жељи да својој домовини донесу слободу. Додала је да су своје животе дали да би данашње генерације живеле у миру и слободи, које су и данас највеће вредности које морамо да чувамо.


„И данас када стојимо овде на војном гробљу на Зејтинлику треба да будемо свесни да је оно јесте симбол страдања, али је и симбол јунаштва, слободе и љубави према домовини. Нека је вечна слава и хвала српским јунацима”, навела је министарка.


Министарство је саопштило да је Кисић на Зејтинлику разговарала са дугогодишњим чуварем овог гробља Ђорђем Михаиловићем.


„Српски јунаци, док постоји Србија и српски народ постојаће и захвалност за ваш највиши пример јунаштва, љубави и оданости према својој домовини и свом народу. Живела Србија!”, уписала је Кисић у Спомен књигу.


Комеморативној свечаности присуствовао је и министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић, а пошту српским војницима одали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, Главног конзулата Републике Србије у Солуну, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

bottom of page