top of page

Почео четврти „Виминацијум фест”

У амфитеатру Археолошког парка Виминацијум у Костолцу у току је четврти „Виминацијум фест – митови стари и нови”. Позоришни фестивал је отворио мјузикл „Три мускетара” у извођењу глумаца Позоришта младих из Новог Сада, уз ватромет и бројну публику.


Прва на репертоару такмичарског дела програма била је представа „Код вечите славине”, у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада и Центра за развој визуелне културе. Представа је рађена по тексту Момчила Настасијевића, у режији Соње Петровић.


На летњој сцени Виминацијума изведена представа „Југославија, моја отаџбина”, по роману Горана Војновића, режија Марко Мисирач, а у изведби Позоришта младих Нови Сад, у копродукцији Копер театро Каподистриjа, позоришта Приједор и Фондације „Фридрих Еберт”.

Потом су гледаоци имали прилику да виде „Окамењено море” по тексту Велимира Лукића, у режији Стевана Бодроже, коју је извело Позориште „Бора Станковић” из Врања и „Каштел у језеру”, по тексту Нине Плавањац, у режији Марјана Нећака, у извођењу Народног позоришта из Сомбора.


Данас, у недељу, наступило је Београдско драмско позориште са представом „Заљубљени Шекспир”, насталој по мотивима филмског сценарија Марка Нормана и Тома Стопарда, а у режији Ане Томовић.


Ових пет представа такмичиће се за главне фестивалске награде, статуету „Златну фибулу” најбољем глумцу и повељу „Виминацијум максимус” за најбољу представу. На затварању фестивала, у понедељак 27. јуна, биће додељене награде, а концерт ће приредити „Белгрејд диксиленд оркестра”.

Селектор и уметнички директор фестивала је редитељ Михајло Несторовић. Стручни жири чине Александар Саша Милосављевић, позоришни критичар и театролог, Милош Латиновић, директор Битеф театра, и Лепомир Ивковић, драмски уметник. Организатори фестивала су град Пожаревац, Центар за културу Пожаревац и Археолошки парк Виминацијум.

bottom of page