top of page

Прекогранични пројекат за једриличаре

Једриличарски Kлуб Палић у сарадњи са Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság (KERT) из Сегедина, уз финансијску подршку Интеррег ИПА Програма Србија – Мађарска, реализује пројекат под називом „Јачање сарадње у једрењу на води у прекограничном регион“ у оквиру ког се организује низ активности.



Циљ пројекта је да се имплементира јачање сарадње у једрењу на води у прекограничној регији сарадњом Палића и Сегедина, користећи предности њихове близине у просторном погледу као и вишегодишње искуство у заједничким пројектима. У склопу наведеног пројекта, на Палићу се одржавају три школице једрења за почетнике, два једриличарска кампа за напредне једриличаре и једна једриличарска регата, и набавља се један спасилачки моторни чамац и једна једрилица.


Од горе наведених активности су успешно реализоване две школице једрења, два кампа и купљен је један специјалан спасилачки моторни чамац за тренере једрења. Због великог интересовања, Једриличарски Kлуб Палић је за сваку школу обезбедио два тренера и на тај начин омогућио да се повећа број полазника школица. Наредни термини школа једрења за почетнике биће одржани од 8. до 12. августа.


Поред повећаног броја полазника по школи, због великог интересовања, Kлуб из својих средстава организује два додатна термина, како би сви заинтересовани млади имали могућност да се упознају са овим прелепим спортом и да савладају основе једрења. Учесници школа су из Суботице и околних општина, као и из Мађарске.


На овај начин у јулу месецу су око 40 младих из Србије и Мађарске савладали основе једрење, док ће се у августу одржати још две школице са око 25 полазника, шта сматрамо да је јако велики успех за напредак једрења на Палићу и у Србији, као и генерално за развој и унапређење спорта и преко граничне сарадње. Неколико полазника школица су већ постали активни чланови клуба, и са осталим такмичарима тренирају и припремају се за предстојеће регате.


Истовремено успешно су одржани и кампови, и то камп за такмичаре класе ОПТИМИСТ и камп за такмичаре класе ИЛЦА. Учесници кампова су били млади такмичари из Суботице, Новог Сада, Београда, Будимпеште, Агарда, Гардоња, Сентендреа и из Веленце.


Оба кампа су успешно реализована и у значајној мери допринела унапређењу знања и вештина младих такмичара са обе стране границе. Након завршетка свих најављених школица једрења, 10 и 11. септембра, у склопу пројекта, на Палићу ће се одржати једриличарска регата, на којој ће почетници имати прилику да се испробају на регати за почетника, као и напредни једриличари да покажу своје вештине савладане у склопу кампова, организованих током пројекта.


bottom of page