top of page

Прелаз Хоргош најомиљенији шверцерима

Српски цариници спречили су прошле године кријумчарење готово пет милиона евра у новцу, више од 700 килограма дрога, око пет тона цигарета и дувана, 11,5 килограма злата... Готово сваког другог дана један од оваквих прекршаја открије се на једном од најпрометнијих граничних прелаза – Хоргошу.


Многи радници из Србије који свакога дана прелазе границу на веома прометном Хоргшу, раде у Мађарској. Како пролази дан за даном, цариници се питају због чега ови људи свакога дана троше сате чекања на Хоргошу, уместо да иду на мање прелазе, као многи други који такође живе у Србији, а раде у Мађарској. Стога, издвајају један комби и обављају претрес. „Приликом прегледа, између алата је била сакривена велика количина лекова који се користе за чишћење организма. Народ их користи против короне. Они су пролазили ту свакодневно, али смо их ми анализом ризика, одвојили, исконтролисали и нашли тај врло занимљив прекршај“, истакао је за РТВ шеф одељења за сузбијање кријумчарења на Хоргошу Марко Радојевић.

Роба за кријумчарење се најчешће скрива у гумама, резервним точковима, праговима и осталим преградама и шупљинама недоступним голом оку, а открива се анализом ризика и детаљним контролама, скенерима, уз верног пратиоца цариника – пса Нерона.

„Сваке године имамо све већи и већи број откривених прекршаја, самим тим је и вредност робе повећана, где бих можда истакао из прошле године један јако леп резултат, где је у питању царински прекршај где је откривена козметика вредности преко 240.000 евра“, нагласио је шеф царинске испоставе на Хоргошу Синиша Антонијевић.

Укупно је током прошле године на Хоргошу откривено 187 царинских прекршаја, а задржана роба процењена је на преко 750.000 хиљада евра, а откривено је и скоро 680.000 евра непријављене готовине.

bottom of page