top of page

Пријатељство Новог Сада и Алање

Турска општина Алања и град Нови Сад успостављају сарадњу кроз писмо о намерама, потписано јуче у Градској кући, у присуству турског амбасадора Хамија Аксоја.



Потписници, градоначелник Милош Вучевић и председник општине Адем Мурат Јуџел из Турске, проценили су да постоје могућности за развијање партнерских односа, пре свега у туризму, затим у култури, спорту и образовању.


Градоначелник Вучевић поручио је да Нови Сад у изазовним временима шири мрежу пријатеља и градова с којима сарађује. У претходних десет година, према његовим речима, дуплиран је број градова пријатеља. Алања је први град из Турске с којим Нови Сад реализује овакав вид сарадње на највишем нивоу.


„Радује ме чињеница да ћемо у пракси примењивати оно што стоји на папиру, а то је сарадња у области економије, културе, образовања, спорта и туризма. Ово је потврда добрих односа две државе и стратешки интерес Србије је да има најбоље могуће односе с Турском због њеног важног утицаја на земље западног Балкана. Не треба заборавити да је Турска један од највећих инвеститора у Србији. Кроз историју смо имали различите односе, али данас смо спремни да отворимо ново поглавље добре сарадње. У посети нашој земљи пре неколико дана је био и министар спољних послова Турске, а очекујемо и долазак председника Ердогана у току лета, што је само показатељ добрих односа две државе”, рекао је градоначелник Вучевић.


Председник турске општине Јуџел поручио је да је овим учињен први корак ка успостављању трајног пријатељства Алање и Новог Сада.


„Потписивањем писма о намерама доприносимо успостављању односа у области културе, туризма, спорта, историје и образовања. Алања већ 30 година негује добре односе са 21 земљом, а Немачка, Литванија, Финска, Северна Македонија и Кина су само неке од њих. Уз то, Алања је мултикултуралан и мултинационалан град у коме је свој дом пронашло преко 50.000 странаца, припадника 130 различитих народа” рекао је Адем Мурат Јуџел и додао да је намера да у што краћем времену предузму конкретне кораке ка остварењу тог циља.

bottom of page