top of page

"Расна дискриминација супротна вредностима ЕУ"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да је расна дискриминација супротна вредностима ЕУ, одговарајући на питање везано за изјаве мађарског премијера Виктора Орбана о "мешању раса".


Иако није експлицитно осудила изјаве мађарског челника, које су изазвале револт пре свега у Вашингтону, Фон дер Лајенова је подсетила да би све земље чланице ЕУ, укључујући и Мађарску требало да поштују заједничке универзалне вредности о којима се не преговара.


"Дискриминисати на основу расе значи газити вредности садржане у европским и међународним уговорима", рекла је председница ЕK у интервјуу за словачки портал Актуалити. Додала је да је Европска унија утемељена на једнакости, толеранцији, поштењу и правди.

Уз осуде из САД-а, Орбанове речи су изазвале оставку његове саветнице, која је осудила "чист нацистички текст", као и осуду Међународног одбора Аушвица. Европски парламент жестоко је критиковао изјаве мађарског премијера, које то тело сматра расистичким.

Орбан је прошле недеље, током говора у Румунији, рекао да "постоји свет у којем се Европљани мешају са људима који стижу изван континента, а што је свет мешаних раса". С друге стране, наставио је Орбан, постоји Kарпатски басен, где се Европљани, попут Мађара, Румуна и Словака, међусобно мешају.

"Ми смо спремни да се мешамо, али не желимо постати мешана раса", изјавио је Орбан, чији критичари подсећају да је данашња мађарска нација настала као мешавина азијских Хуна и Словена које су затекли дошавши на ове просторе, променивши притом и свој првобитни физички изглед.

bottom of page