top of page

Расте број заражених у источној Европи

Источноевропске земље бележе високе бројеве новозаражених корона вирусом. Русија је опет регистровала рекордан број умрлих од последица заразе, а Бугарска највише дневно повећање, уз мали број вакцинисаних.


Мађарска је јуче регистровала 3125 нових случајева заразе корона вирусом, што је највише од априла, а становништво се позива на вакцинацију. Иако и у тој земљи расту бројеви инфицираних, они су ипак нижи у поређењу са другим земљама средње и источне Европе. Мађарска која има близу милиона становника, до сада је имала 30.647 умрлих, с тим што је више од 5,7 милиона људи је у потпуности вакцинисано. Рестрикција у земљи, тренутно, нема, а ношење маски није обавезно у затвореним просторима, осим у здравственим установама. Јанош Славик, главни епидемиолог, рекао је да би неке мере могле да се врате, ако бројеви заражених наставе расти.


Суседна Румунија највише је погођена новим таласом ковида-19 а има једну од највиших стопа смртности на свету.


Пољска је у среду имала 8361 нови случај заразе корона вирусом и 133 смртна случаја. Од почетка пандемије у тој земљи од око 38 милиона људи заражено је готово три милиона, уз 76.672 смрти.


Русија је у среду забележила 1123 нова смртна случаја, што је највише у једном дану од почетка пандемије, а власти су одлучиле делимично да наметну мере затварања. Нових случајева у 24 сата има 36.582, од тога 5789 у Москви. Русија ће у првој седмици новембра имати национално затварање, када радници неће ићи на посао. Москва то уводи већ од четвртка. Радиће само основне услуге, попут апотека и супермаркета.


Бугарска је у протекла 24 сата регистровала 6813 нових случајева, што је рекордно дневно повећање у најмање вакцинсаној земљи у ЕУ, показали су подаци. Умрле су 124 особе па је укупни број преминулих од последица заразе ковидом-19 сада 23.440. Привремена влада наметнула је ковид потврде за улаз у већини затворених простора како би спречила ширење заразније делта варијенте и подстакла вакцинацију у земљи где је само четвртина одраслих примила бар једну дозу цепива.


Вакцинација се ипак убрзала од када је ковид потврда прошлог четвртка постала обавезна. Више од 26.000 доза дато је у последња 24 сата. Међутим, многи Бугари и даље су скептични према вакцини због неповерења у државне институције, дезинформација и контрадикторних порука политичара и стручњака уочи трећих парламентарних избора ове године, 14. новембра, оцењује британска агенције. Противници вакцинације одржали су више протеста протеклих дана против ковид потврда а нови протест у организацији власника угоститељских објеката и хотела планиран је за четвртак. У уторак је вршилац дужности министра здравља Стојчо Kацаров рекао да је стање у болницама критично и позвао Бугаре да поштују мере. Од 700 кревета на интензивној нези широм земље тренутно је заузето њих 608.


Чешка, земља од 10,7 милиона становника, у среду је пријавила највише нових случајева од априла, њих 6274, што је готово двоструко више него пре недељу дана. Упркос таквом расту, број случајева и хоспитализација и даље је испод врхунца заразе почетком ове године и крајем прошле. Вакцинација уз земљи се убрзава, па је сада 6,06 милијуна људи у потпуности вакцинисано.



bottom of page