top of page

"Рат у Украјини прети да буде дуготрајан"

Директна конфронтација између НАТО-а и Русије мора да се избегне по сваку цену, посебно зато што рат у Украјини прети да буде дуготрајан, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто у Мадриду, на маргинама самита НАТО.



"Дуготрајни рат ће вероватно резултирати бесмисленом смрћу хиљада људи, дугорочном ратном инфлацијом која се продубљује у глобалну економску кризу, а енергетска безбедност ће бити најпре погођена. Стога је посредовање у миру главни приоритет. Стратешки комуникациони канали морају остати отворени између НАТО-а и Русије како би се избегли директан сукоб и ненамерна ескалација“, рекао је он.


Сијарто каже да нови стратешки концепт НАТО-а промовише „свестрану одбрану“, фокусирајући се на претње и са истока и са југа. На тај начин ће НАТО учествовати у борби против тероризма и миграционих таласа, рекао је он.


"Од држава чланица се такође очекује да одобре свеобухватан пакет подршке Украјини, који се углавном састоји од обуке, образовања, послератне обнове, сајбер одбране и испоруке панцира. Пакет такође осигурава да НАТО настави да се уздржава од испоруке оружја Украјини. Његов фундаментални приступ омогућава да се избегне директна конфронтација између алијансе и Русије“, рекао је мађарски министар.


Сијарто је такође поздравио завршетак преговора између Турске, Шведске и Финске, који отвара пут њиховом приступању НАТО-у: „Мађарска доприноси томе да НАТО остане најуспешнији одбрамбени савез свих времена. Повећаћемо потрошњу за одбрану на 2 процента БДП-а 2023. године, годину дана пре првобитне обавезе", рекао је он.

bottom of page