top of page

Сарадња у елиминацији арсена из воде

Хрватска, Србија и Мађарска ће наставити заједнички рад на уклањању арсена и других штетних материја из воде, закључено је на Међународној конференцији о водама, која је одржана у Осијеку.



Гувернери Ротари Дистрикта 1913 Хрватска - Иван Мишкулин, Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора - Никола Божић и 1911 Мађарска - Ласло Рети, потписали су Декларацију о сарадњи, којом су се обавезали да ће у наредним годинама посебан фокус усмерити ка побољшању квалитета воде у Панонској низији, али и активном учествовању у глобалним пројектима везаним за воду.


Ова одлука је резултат научне Kонференције о води - ИВЦ 2023 Осијек, на којој су стручњаци, истраживачи и они који учествују у доношењу одлука указали на озбиљне изазове везане за присуство арсена у води. Председник Организационог одбора ИВЦ 2023 Драган Дабић навео је да је овогодишња конференција "пружила дубљи увид у проблеме са којима се суочавамо, посебно у Панонском басену".

"Понуђена су иновативна, локално-технолошки и финансијски примењива решења за пречишћавање, надзор и управљање водним ресурсима. Надамо се и верујемо да можемо превазићи изазове и обезбедити чисту и сигурну воду тамо где је сада нема", рекао је Дабић.

Он је додао да су овом конференцијом обухваћени и други аспекти, од права на воду, општег присуства воде у традицији, култури и религији, али и у образовању младих и стручних лидера који ће у будућности знати да решавају проблеме везане за воду.

Kако је рекао, посебно потресан тренутак конференције било је изванредно излагање Мосеса Kетека из Ротаракт клуба из Најробија, у Kенији. "Мосес нам је дао основ пројекта који ћемо спровести у Kенији. Побољшаћемо доступност воде за пиће и хигијену. Његове речи су нас покренуле заједничком циљу, Глобал гранту Ротарија у Kенији, који су подржали гувернери. Циљ је чистија вода и боље здравље Масаи заједнице у Kенији", објаснио је Дабић.

Kонференција о водама (ИВЦ 2023 Осијек) одржана је у оквиру овогодишње Ротари конференције Дистрикта 1913 Хрватска.

bottom of page