top of page

Сијарто: НАТО нека се фокусира и на југ

Мађарска је под истовременим притиском са истока и југа, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто у интервјуу Радио Кошуту и истакао да око 12.000-13.000 избеглица свакодневно стиже из ратом захваћене Украјине.



"Када бежиш од рата, не можеш ићи нигде осим у суседну земљу. С друге стране, мигранти на јужним границама Мађарске немају право да пређу, јер су прешли границе границе неколико безбедних земаља, укључујући Србију”, рекао је Сијарто.


Мађарска ће, према његовим речима, одржавати строгу граничну контролу, па стога „постоји велика потреба да се формирају независне снаге у ту сврху".


Министар је нагласио да би, осим на истоку, НАТО требало да се фокусира и на изазове на југу, са посебним освртом на све већу претњу од тероризма и могућу глад због прекида испоруке жита из Украјине, што би могло да изазове невиђене таласе миграција, упозорио је Сијарто.


„Мир је у интересу Мађарске у сваком могућем аспекту. Сваки минут рата у Украјини представља безбедносну претњу. Мађарску војску, дакле, треба развијати, да би наредне године потрошња за одбрану достигла 2 процента БДП-а“, рекао је он.


Атмосфера рата је завладала НАТО-ом, рекао је Сијарто, али је додао да „срећом, преовладава став да се мора учинити све да се избегне директан сукоб између НАТО-а и Русије”.


Што се тиче енергетике, Сијарто је рекао да ће, с обзиром на цене енергије које су се раније сматрале незамисливим, у будућности бити безбедне оне земље које буду у стању да производе довољно енергије за сопствену потрошњу. Он је додао да ће надоградња нуклеарне електране Пакш бити од огромне помоћи Мађарској.


Мађарска влада континуирано убрзава пројекат како би два нова блока могла да почну производњу 2030. године, рекао је Сијарто, додајући да би унапређено постројење и соларни развој довели земљу „веома близу самоодрживости у области електричне енергије" . Изградњу у Пакшу, како је рекао, не ометају европске санкције Русији, јер та ограничења „ни на који начин не утичу на коришћење нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе", рекао је Сијарто.

bottom of page