top of page

Сијарто одбија критике амбасадора САД-а

Министар спољних послова и трговине Петер Сијарто је у видео-запису на Фејсбуку реаговао на интервју Дејвида Пресмана, америчког амбасадора у Мађарској, који је дао за Политико. Сијарто одбацује критике америчког амбасадора у вези са његовим разговорима у Москви.



„Забринут сам када видим како ракете лете из Москве на дечја игралишта у Кијеву и када видим министра спољних послова Мађарске како лети у Москву и потом преноси састанке уживо на Фејсбуку, из седишта Гаспрома“, рекао је Пресман.


Сијарто је одговорио да се као министар спољних послова Мађарске, фокусира искључиво на мађарске националне интересе.


"Разумем да амерички амбасадор делује у интересу САД-а, али ја делујем у интересу Мађарске. Зато мислим да би било исправно да не коментаришемо поступке једни других, на основу узајамног поштовања", истакао је он.


Сијарто је додао да он не коментарише путовања америчког државног секретара и да очекује да ће се амерички амбасадор уздржати од коментара везаних за мађарска политичка питања.


"Да и не помињемо да је у националном интересу Мађарске да наше снабдевање енергијом буде дугорочно сигурно. До сада није изнет ниједан амерички предлог о томе како би ова енергетска безбедност могла да се реално постигне“, приметио је он.

bottom of page