top of page

Сијарто: Увек смо испаштали за друге

Централна Европа је увек губила у сукобу између геополитичких блокова, па на слабљење сарадње између истока и запада гледа као на најгору могућу вест, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на панел дискусији на Светском економском форуму у Давосу.



Мађарска и регион имају велики економски, национални и безбедносни интерес у прагматичној сарадњи истока и запада, заснованој на међусобном поштовању, рекао је Сијарто, а преноси Министарство спољних послова у Будимпешти. Тај пројекат је у ваздуху од краја 2021. године, заједно са евроазијском сарадњом, што је добра основа за сарадњу до тада, рекао је он.


"Да би се тај процес преокренуо, међусобно поштовање треба вратити у међународну политику. Нажалост, видели смо потпуни недостатак међусобног поштовања. Друго, сви треба да схвате да физичка реалност не може бити надјачана ни политичким приступом, ни идеологијом. Мораће да буду отворени канали за комуникацију између оних који не желе да разговарају једни са другима“, рекао је он.


Што се тиче глобализације, министар спољних послова је рекао да су је међународне силе искористиле да „агресивно шире своје политичке наративе широм света и стигматизовали мишљења која нису мејнстрим у том процесу". Он је рекао да би централна Европа у наредном периоду могла да доживи много гора времена од хладног рата. Одржавање канала комуникације је кључно, или ће свет одустати од сваке наде за мир у Украјини, истакао је он.


Дотичући се затегнутих односа САД-а и Кине, Сијарто је рекао да је било политичких напора да се западна економија одвоји од Кине, али да они нису утицали на приватни сектор. Он је као пример навео Мађарску, за коју је рекао да је постала „европско чвориште за електричну транзицију“. Седам од десет највећих произвођача батерија за електричне аутомобиле су кинески и они су неопходни за западне аутомобилске компаније, рекао је он.


Упитан да ли мађарска влада покушава да своје „кршење људских права” учини прихватљивим тако што је земљу учинила неопходном у европској производњи аутомобила, Сијарто је рекао „наша влада очигледно није један од либералних мејнстримова; она је десничарска, патриотска и демохришћанска, што је неуобичајено у Европи".


"Либерални мејнстрим ће увек критиковати руководство због тога, али они морају да поштују чињеницу да су владајуће странке однеле убедљиве победе на изборима, и то четири пута узастопно“, рекао је он.

bottom of page