top of page

Србија и Мађарска регулишу запошљавање сродника дипломата

Чланови породица припадника дипломатских мисија и конзуларних представништава Мађарске у Србији моћи ће да се запошљавају, односно да „обављају плаћене послове“, у нашој земљи, види се из предлога закона. То подразумева и да чланови породица дипломатског, конзуларног и техничког особља представништва Србије у Мађарској, могу да обављају плаћене послове у тој земљи.



Влада је у скупштинску процедуру упутила предлог закона о потврђивању „Меморандума о разумевању између министарства спољних послова Србије и Министартсва спољних послова и спољне трговине Мађарске о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног и техничког особља“.


„Меморандумом се, на реципрочној основи између две државе, регулише бављење плаћеним делатностима чланова породица дипломатског, конзуларног, административног и техничког особља дипломатских и конзуларних представништава, у складу са унутрашњим прописима земље у којој се тражи запослење“, пише у предлогу.


Чланови породице су: 1) супружници, ванбрачни партнери чланова дипломатских мисија или конзуларних представништава, у складу са законима државе пријема; 2) невенчана деца, чланови породице старости до 23 године, која чине део домаћинства члана дипломатске мисије или конзуларног представништва и невенчану децу старости до 26 година уколико похађају студије; 3) невенчана деца, чланови породице, са било каквим физичким или менталним инвалидитетом, која су део домаћинства члана дипломатске мисије или конзуларног представништва.


Држава пријема задржава право да ускрати дозволу за запослење у појединим областима, наводи се у меморандуму.


„Овлашћење за бављење плаћеном делатношћу у држави пријема, у начелу, важи само током мандата члана дипломатске мисије или конзуларног представништва у држави пријема“, пише у предлогу. У случају промене запослења/занимања била би потребна нова дозвола.


Чланови породице подлежу фискалном, режиму социјалног осигурања и режиму контроле размене државе пријема. Меморандум се закључује на неодређени период, а ступа на снагу на дан обавештења Министарства спољних послова Србије Министарству спољних послова и спољне трговине Мађарске да су завршене неопходне процедуре предвиђене националним законодавством Србије.


У образложењу овог предлога пише да област запошљавања чланова породица дипломатског и другог особља дипломатско-конзуларних представништава две земље до сада није била правно регулисана: „У савременим условима живота све је чешћа појава да супружници одбијају да напусте свој посао како би пратили у иностранство брачног или ванбрачног партнера који је члан особља дипломатско-конзуларног представништва. Основни циљ је доношења овог закона је да се омогући нормалан породични живот дипломатско-конзуларних представника и одржи породица на окупу, уз задовољење професионалних и економских предуслова за функционисање тих породица", наводи се у документу.

bottom of page