top of page

Стратешко партнерство Мађарске и Немачке

Немачка је кључни савезник и стратешки партнер Мађарске у развоју и политици одбране, изјавио је министар одбране Криштоф Салај-Бобровнички после састанка са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт у Берлину.



Криштоф Салај-Бобровнички изјавио је медијима да је његова прва званична министарска посета сигнализирала „стратешку посвећеност мађарско-немачким односима, упркос повременим идеолошким несугласицама и владиним мандатима“ .


Када је у питању сарадња у области развоја одбране, он је истакао да развојни програм покренут у протеклом периоду, значајно јача актере немачке одбрамбене индустрије који послују у Мађарској. Подсетио је да је Мађарска последњих година примарно извозно тржиште немачке одбрамбене индустрије.


Министар је истакао да постоји заједничко уверење да НАТО треба да се држи подаље од рата у Украјини. НАТО је одбрамбени савез који не може да обезбеђује оружје Украјини и ово питање би требало да наставе да се решавају државе чланице на билатералној основи, рекао је Салај-Бобровнички.


Што се тиче нове стратегије НАТО-а, он је истакао да фокус не треба да буде само на „руској претњи“, већ на „приступу од 360 степени“, односно свеобухватној заштити која укључује претње тероризма и илегалне миграције, која је поново актуелна на мађарској граници. Економска криза изазвана украјинско-руском кризом, инфлација и све већа илегална миграција узрокована несташицом хране, представљају озбиљне изазове, рекао је мађарски министар одбране и додао да и Немачка препознаје значај ових питања.


Осврћући се на претњу илегалне миграције на јужној граници, он је рекао и да је "безбедност Западног Балкана од стратешког интереса и за Мађарску и за Немачку".


Што се тиче повећања буџета за одбрану, рекао је да ће Мађарска годину дана пре рока достићи два одсто бруто домаћег производа (БДП), који очекују чланице НАТО-а 2023. године. Салај-Бобровнички је нагласио да је „Мађарска кренула са далеког пута“, али да ће постићи и одржати очекивани ниво потрошње за одбрану. Немачке компаније за одбрамбену индустрију са седиштем у Мађарској биће у одрђеној мери корисници овог развоја, а заузврат ће допринети економском развоју целе земље и отварању нових радних места, додао је он.

bottom of page