top of page

У Београду ускоро школовање на мађарском

Медији у Будимпешти данас преносе вест да се у Београду већ од првог септембра ове године очекује отварање двојезичне забавишне групе, у којој ће деца учити на мађарском и српском језику, а да се увелико размишља о отварању школског одељења на мађарском наставном језику.



"Услови за овакве кораке постоје, као и политичка воља, па остаје само да се реше административна и организациона питања, да би се овај вишегодишњи план реализовао", рекао је Небојша Марјановић, председник Градске организације Савеза војвођанских Мађараз а "Мађар со", а преносе медији у Мађарској.


Марјановић каже да су увођење двојезичне забавишне групе, као идеју, заправо изнели људи из дипломатских кругова који посећују њихову организацију, чланови странке, београдски Мађари, људи који живе у мешовитим браковима, а не само Мађари.


"Они су пре неколико година почели да лобирају да оваква образовна установа постане стварност, пошто је Београд вишејезична средина, у многим случајевима се образовање одвија на два језика, али из неког разлога учење мађарског још није организовано, чак ни иако постоји потреба за тим. Због епидемије корона вируса, до сада нисмо били у прилици да ову идеју спроведемо у дело, а онда је због локалних избора у Београду, као и републичких избора, то питање стављено у други план, али су се коначно стекли услови за формирање двојезичне забавишне групе", рекао је Марјановић и додао да је серија разговора са надлежним градским органима почела у најбољем тренутку, јер до априла морају бити припремљени планови за предшколске установе, за шта је важан податак и број деце која полазе у вртић.


"Што се тиче броја деце, мислим да неће бити проблема, јер би по броју заинтересованих родитеља у ову групу могло да се упише најмање 20 малишана. Када је реч о запосленима у вртићу, у контакту смо са људима који могу да испуне тражене услове, а већ раде у једном од београдских вртића. Другим речима, нема потребе за новим запосленима, јер се ово питање може решити прегруписавањем. Једино што треба организовати је у којем ће се вртићу налазити оваква двојезична група", рекао је он.


bottom of page