top of page

У Загребу почели Дани српске културе

У организацији Српског културног друштва Просвјета у Загребу су почели Дани српске културе, на тему „Уметност приближавања”. Циљ манифестације, која ће трајати до 15. новембра, јесте подстицање комуникације и давање видљивости друштвеним проблемима кроз уметничко деловање с циљем позива на друштвене промене и што боље повезивање културно уметничке сцене у региону.


„У фокусу су повезивање уметника и институција, копродукције и циркулација културног и уметничког програма у регионалном културном простору те повезивање тзв. 'високе' и популарне културе, уметности и свакодневног живота с циљем сталног поправљања друштва, коју подстиче прогресивни и иновативни карактер уметничког рада”, каже Даворка Перић, водитељ програма културе у СКД Просвјета.


Стога, каже, „Уметност приближавања” додељује важну улогу култури и умјетности у тим процесима: „Циљеви наших активности усмерени су на ангажман и промену стања, те су стога наши пројекти окидачи у покушајима нормализације и подстицању како међунационалног друштвено политичког, тако и културног повезивања”, рекла је, између осталог, Перићева, пренео је портал хрватског недељника Новости.

bottom of page