top of page

У очекивању вртоглавог поскупљења гаса

Русија ће ове јесени значајно повећати цене гаса, због чега је мађарска влада морала да промени свој програм ограничења цене гаса. Према најавама Г7, повећање цена руског гаса могло би да буде чак десетоструко.



Последњи пут је Русија подигла цене гаса у мају, али је већ постало извесно да ће то поновити најесен. Према подацима Евростата, Мађарска је у мају увезла гас по цени од 123 евроцента за кубни метар, што је тада било 475 форинти. То је био историјски врхунац, али се ситуација погоршала због слабљења форинте. Захваљујући уговору са Русијом, мађарска МВМ група купује гас по нижој цени, али разлика ипак није толико значајна, пише ХВГ.


У јуну су цене гаса поново порасле, јер су Руси смањили обим извоза, а форинта је значајно изгубила вредност. Због тога је мађарска влада одлучила да измени програм ограничења цене гаса у Мађарској. Израчунато је да ће цена гаса бити толико висока до септембра да би владин програм ограничења цена комуналних услуга постао практично неодржив, премнда је управо тај програм био разлог убедљиве победе Фидеса на неколико протеклих избора.


Како је проценио Г7, на основу промена цена на берзи, цене цене гаса ће наставити да расту на међународним тржиштима до ране јесени. Један кубик руског гаса коштаће више од 600 ХУФ (150 евроценти) у септембру. То би значило да би тржишна цена гаса била девет или чак десет пута већа од оне коју добијају становници Мађарске, захваљујући програму снижења цена комуналних услуга. Као резултат тога, државни МВМ би трпео стотине милијарди форинти губитака сваког месеца, а влада би морала да обезбеди тај новац из других извора, па се прибегло модификацији програма ограничења цене гаса, према којој ће пуну цену плаћати домаћинства чија потрошња прелази просечне вредности.


Влада је прошле недеље одредила малопродајне цене енергената за приватну потрошњу. Силард Немет, владин комесар задужен за програм ограничења цена комуналних услуга, рекао је да ће се горња граница примењивати за оне који годишње троше до 1.729 кубних метара гаса (144 м3/месечно) и за 2.523 киловат сата електричне енергије годишње (210кВх/месечно). Кубни метар гаса за потрошњу испод те границе домаћинства ће плаћати 102 форинте (0,25 евра), а за сваки кубни метар вишка 747 форинти, док је тржишна цена 1.020 форинти, рекао је Немет.


Парламент је средином јула прогласио ванредно стање у области енергетике у Мађарској и тада је премијер Виктор Орбан признао да ће у Мађарској "доћи тешка времена".

bottom of page