top of page

Фе­сти­вал де­це из ре­ги­о­на и ди­ја­спо­ре

Све­срп­ски деч­ји са­бор – че­тво­ро­днев­ни фе­сти­вал де­це и мла­дих из ре­ги­о­на ди­ја­спо­ре и Ср­би­је одр­жа­ва се у на­шем гра­ду још да­нас и су­тра. Усме­рен је пре­ма де­ци срп­ског по­ре­кла, уз­ра­ста од 9 до 13 го­ди­на из ди­ја­спо­ре, ре­ги­о­на и Ср­би­је, а циљ је ус­по­ста­вља­ње трај­них ве­за са зе­мљом по­ре­кла, раз­ви­ја­ње осе­ћа­ња при­пад­но­сти и по­ве­зи­ва­ње са вр­шња­ци­ма из Ср­би­је.


Као го­сти на овој ма­ни­фе­ста­ци­ји уче­ству­ју де­ца срп­ског по­ре­кла из Се­вер­не Ма­ке­до­ни­је, Хр­ват­ске, Ма­ђар­ске, Ру­му­ни­је, Аустри­је и Не­мач­ке. Онa су смешт­енa у по­ро­ди­ца­ма вр­шња­ка из основ­не шко­ле „Ста­ри­на Но­вак”. Бо­ра­ве­ћи у до­мо­ви­ма дру­га­ра, де­ца и мла­ди упо­зна­ју Ср­би­ју, срп­ску исто­ри­ју и кул­ту­ру кроз бо­гат кул­тур­но-умет­нич­ки про­грам ко­ји је осми­слио Деч­ји кул­тур­ни цен­тар Бе­о­град. За њих ће у окви­ру ма­ни­фе­ста­ци­је би­ти упри­ли­чен при­јем и раз­гле­да­ње из­ло­жбе фо­то­гра­фи­ја „Све­срп­ски са­бор” у хо­лу До­ма На­род­не скуп­шти­не, као и оби­ла­зак овог зна­ме­ни­тог зда­ња. Цен­трал­ни до­га­ђај био је ју­че – кон­церт на ве­ли­кој сце­ни Деч­јег кул­тур­ног цен­тра. Ма­ли­ша­ни ко­ји су до­шли у Бе­о­град на­сту­па­ли су углав­ном у срп­ским но­шња­ма, пе­ва­ју­ћи тра­ди­ци­о­нал­не хор­ске пе­сме или из­во­де­ћи фол­клор­не игре. На тај на­чин, из­ра­зи­ли су и сво­ју за­хвал­ност дру­га­ри­ма ко­ји су их уго­сти­ли. У па­у­за­ма из­ме­ђу на­сту­па за де­цу је би­ла ор­га­ни­зо­ва­на пред­ста­ва на те­му срп­ске кул­ту­ре, је­зи­ка и исто­ри­је.

– Ле­по се про­во­ди­мо, оно што нам је сви­ма за­јед­нич­ко је то да смо де­ца и на­ше срп­ско по­ре­кло. Од са­да ће­мо де­ли­ти и за­јед­нич­ке успо­ме­не ко­је ће­мо по­не­ти са овог дру­же­ња – ре­кла је Је­ле­на, уче­ни­ца че­твр­тог раз­ре­да ОШ „Ста­ри­на Но­вак” ко­ја је про­шле го­ди­не би­ла до­ма­ћин де­вој­чи­ци из Не­мач­ке, а са­да је та де­вој­чи­ца го­шћа ње­не дру­га­ри­це из оде­ље­ња.

– Ми смо се чу­ле у то­ку це­ле го­ди­не, ја­ко смо се об­ра­до­ва­ле јед­на дру­гој ка­да смо се угле­да­ле. Дра­го ми је што је на­ше при­ја­тељ­ство оп­ста­ло иако смо да­ле­ко. За­хва­љу­ју­ћи њој, ја знам ка­ко је то има­ти се­стру, ма­кар на три да­на – до­да­ла је она. Мар­ти је ово пр­ви, али де­фи­ни­тив­но не по­след­њи пут да је део Све­срп­ског деч­јег са­бо­ра. Ње­на го­шћа је до­пу­то­ва­ла из Ву­ко­ва­ра.

– Је­два че­кам да се игра­мо, имам мно­го иде­ја шта све же­лим да јој по­ка­жем. Већ ми се при­дру­жи­ла на ча­со­ви­ма глу­ме, а ићи ће­мо за­јед­но и у би­о­скоп – ка­же Мар­та, уче­ни­ца че­твр­тог раз­ре­да.

Де­ча­ци­ма ни­шта не сме­та да се до­бро про­ве­ду. Лу­кин гост је до­шао из Не­мач­ке и сла­би­је го­во­ри срп­ски је­зик.

– Ла­ко се раз­у­ме­мо, са­свим до­вољ­но за игру. Ју­че смо се ју­ри­ли по ки­ши и ма­ло из­гре­ба­ли ко­ле­на. Ни она нам не сме­та, огре­бо­ти­не ће про­ћи, али оста­ће нам за­јед­нич­ке успо­ме­не – ре­као је Лу­ка, че­твр­так, док је че­као да кон­церт поч­не.

За да­нас је пла­ни­ран ин­тер­ак­тив­ни драм­ско-обра­зов­ни про­грам „Бе­о­град кроз ве­ко­ве” у ко­јем ће де­ца има­ти при­ли­ку да се упо­зна­ју са зна­чај­ним лич­но­сти­ма и до­га­ђа­ји­ма из исто­ри­је Бе­о­гра­да. По­се­та Бе­о­гра­ду за­вр­ша­ва се оби­ла­ском Хра­ма Све­тог Са­ве и спо­ме­ни­ка Сте­фа­ну Не­ма­њи. Деч­ји са­бор одр­жа­ва се под по­кро­ви­тељ­ством пред­сед­ни­ка Ср­би­је Алек­сан­дра Ву­чи­ћа. Министар без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, отворио је јучe Свесрпски дечји сабор.

– Да бисмо напредовали, да бисмо живели у миру, да бисмо имали наду у бољу будућност, потребна нам је слога и јединство. Ова манифестација је управо најбоља слика слоге и јединства. Млади из српске дијаспоре и деца из Србије данас су овде заједно и кроз дружење, песму и игру јачају међусобне везе, развијају осећај припадности и патриотизма – рекао је Милићевић, a пренoси Танјуг.

Министар је рекао да верују да ће искуства која ће деца овде стећи бити драгоцена и да ће им пружити снажну везу са коренима и српским идентитетом. Mинистарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић је деци поручила да треба да воле Србију као што она воли њих, где год живели и радили, и истакла да су они амбасадори Србије, њених обичаја, језика и традиције.

– Србија је земља ваших корена, земља у којој су рођени ваши преци, земља која ће увек бити уз вас и за вас. Посебно ми је срце било пуно када сам у разговору са вама видела да сви без грешке причате српски језик. То значи да су ваши родитељи, баке и деке, радили одличан посао, а верујем да ћете и ви следити њихов пример – рекла је Кисићева, саопштило је ресорно министарство.

Министарка је пожелела деци да проведу дивне тренутке са својим вршњацима, да упознају лепоте Србије и Београда, и додала да искрено верује да ће многи од њих пожелети да се врате у своју земљу и да ту заснују своје породице. Председник српског парамента Владимир Орлић угостио је јуче у Дому Народне скупштине учеснике „Свесрпског дечјег сабора”. Гостима је поручио да се нада да ће у Београду склопити пријатељства за цео живот, да ће понети најлепше утиске, и да ће се, једнога дана, вратити у своју земљу да у њој живе. Орлић је подсетио да је покровитељ ове манифестације председник Александар Вучић „што је јасан показатељ подршке коју Србија пружа свој деци широм света”.

– Будућност је у вашим рукама. Шта год у животу радили, увек будите вредни, марљиви, и потрудите се да будете најбољи што можете и немојте да заборавите да свој српски језик, писмо и културу чуватe и да своју Србију волите. И знајте увек да она воли вас. И да сутра радите за Србију, и да се постарате да она буде најбоље што може да буде. Ту моћ ви имате, то никада немојте да заборавите – поручио је Орлић.

bottom of page