top of page

Фидес: ЕК прати неевропске интересе

ЕУ посланик из редова мађарског Фидеса и један од оснивача те странке Тамаш Дајч, осврнуо се у интервјуу листу Демократа на санкције ЕУ, "лицемерје левичарских политичара" и замрзавање мађарских фондова од стране ЕУ, а Европску комисију оптужио да прати и залаже се за неевропске интересе.



Говор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен о стању у ЕУ био је разочаравајуће, сматра Тамаш Дајч. Он је за мађарски недељник Демократа рекао да „Европска комисија тачно зна шта треба да уради да би решила европске проблеме, али због утицаја неевропских интереса моћи и аутодеструктивних идеолошких разматрања, ради супротно".


Према Дајчу, у Европи постоје озбиљне политичке снаге које се залажу за санкције, за разлику од грађана. Он је подсетио да су, када је Европска комисија увела енергетске санкције, обећали да ће те мере довести Русију близу краја рата, бацивши је на колена. „Наравно, признали су да би те мере могле да донесу и мање потешкоће Европи, али су обећали да ће то бити у границама толеранције, да ћемо их тешко приметити“, додао је.


Европски посланик је напоменуо да санкције, иако представљају проблем за Русе, представљају знатно већи недостатак и економски терет за Европску унију него за Русију. Дајч је рекао да је питање да ли ће се европски лидери усудити да издрже притисак. Нажалост, рекао је он, „понекад значајан број европских лидера нема ни храбрости да јавно артикулише праве европске интересе“.


Признао је да су неке од санкција разумне, али да је ситуација сасвим другачија са енергетским мерама, јер „економије европских нација не могу да функционишу без енергије изван Европе“. Он је рекао да је „наравно да је велики циљ повећати удео обновљиве енергије, али то се не може постићи преко ноћи“.


Дајч је истакао да неки левичарски и либерални политичари „лицемерно морализирају о Путиновој диктатури и крвавом новцу“. Замолио их је да наведу неку државу извозницу енергије, осим Норвешке, чије свакодневно политичко функционисање већ није било предмет озбиљних критика. „Јесу ли то одједном Саудијска Арабија, Катар и Азербејџан постали узорне државе у погледу људских права?“, упитао је он.


Дојч је истакао да економска сарадња никада не може бити заснована на црно-белој идеологији, а трговина се не може одвијати искључиво са беспрекорним демократијама на нивоу ЕУ.


Коментаришући изборе у Италији, рекао је да се Европа суочава са заокретом удесно. Он је рекао да је порука не само резултат италијанских избора, већ и резултат избора у Шведској. Такође је подсетио да је на француским председничким изборима Емануел Макрон победио свог десничарског противника са много мањом разликом него што се очекивало.


Поводом ускраћивања фондова ЕУ, Дајч је рекао да „годинама у Бриселу верују да Мађари неће гласати за Фидес и надају се да ће натерати Мађаре да поверују у лаж да је тврдоглави Виктор Орбан разлог што земља не добија новац од ЕУ. То покушавају више од 10 година, али безуспешно”, закључио је он.

bottom of page