top of page

Фидес протестује због "пристрасности" ЕП-а

ЕУ посланик из редова мађарске странке Фидес, Балаж Хидвеги, критиковао је Европски парламент што је организовао расправу о владавини права без позивања „истински независних“ стручњака. Један од позваних говорника био је на челу медијске кампање уједињене опозиције током прошле кампање, истакао је Хидвеги.



Европски парламент је у четвртак у Бриселу одржао такозвани састанак међупарламентарног комитета (ИЦМ) на тему „Стање владавине права у ЕУ“. Скуп су организовали Одбор за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) и Управа за односе са националним парламентима. Европску комисију је представљао комесар за правосуђе Дидије Рејндерс, а Савет ротирајућег председавајућег Савета ЕУ чешки министар европских послова Микулаш Бек. Државе чланице су представљали чланови националних парламената.


На скупу је говорило двоје Мађара: Петра Бард, професор на Универзитету Радбоуд и истраживач на Институту за демократију ЦЕУ и професор Габор Пољак, шеф Одсека за комуникације на Универзитету "Етвеш Лоранд" (ЕЛТЕ).


Према Балажу Хидвегију, Комитет ЛИБЕ „пазио је да на састанак не позове никакве ’стручњаке’ који би могли рећи било шта друго осим левичарске мантре о Мађарској". Он је напоменуо да је Габор Пољак био шеф кабинета за медијску политику уједињене опозиције током кампање за опште изборе у априлу, док је радно место Петре Бард, ЦЕУ, универзитет који је основао Џорџ Сорош. Амерички милијардер, рођен у Мађарској, познати је противник мађарске владе, а његова фондација обезбеђује значајна средства невладиним организацијама које организују кампање против мађарске владе и податке за извештаје на којима се заснивају процеси ЕУ против Мађарске, истиче мађарски посланик.


Хидвеги је у објави на Фејсбуку написао да саслушање није било „размена идеја, већ само уобичајено, једнострано батинање у Бриселу, јер Мађарска има десничарску владу“. Он је написао протестно писмо шпанском социјалисти у Европском парламенту Хуану Фернанду Лопезу Агилару, шефу комитета ЛИБЕ.


„Са запрепашћењем сам приметио да Комитет ЛИБЕ организује саслушање које је још један политички мотивисан покушај дискредитације Мађарске“, написао је он и назвао нечувеним то што је комитет позвао двојицу мађарских професора чија је политичка непристрасност веома упитна.


Према Хидвегију, у дебати о теми као што је владавина права, "очекује се да буду позвани истински независни стручњаци који заступају низ различитих ставова". Уједно је замолио Лопеза Агилара да обезбеди непристрасност и правичност будућих расправа.

bottom of page