top of page

Фидесова критика града због трамваја

Будимпештански одбор владајућег Фидеса оптужио је градско опозиционо руководство за спорну набавку половних трамваја из Франкфурта, за коју тврди да је обављена „недемократски, непрофесионално и путем скривених послова“.


У вези са куповином, државни Арбитражни одбор за јавне набавке казнио је Будимпештанску транспортну компанију (БКВ) са 150 милиона форинти (410.000 евра) због вишеструких прекршаја, а у току је истрага полиције због наводног кривичног дела у поступку набавке и концесије, навео је Фидес на Фејсбуку.


Градски одбор странке наводи да је градоначелник Гергељ Карачоњ лично одобрио куповину половних трамваја који немају климатизацију, у вредности од 7 милијарди форинти, у јуну, само дан пре него што су му истекла овлашћења за ванредне ситуације у вези са корона вирусом.


„Градоначелник је могао да сазове скупштинску седницу како би се разговарало о пројекту, али само да би био сигуран, он је уместо тога сам донео одлуку“, наводи се у саопштењу.


Фидес жели да зна „када ће бити именовани одговорни за серију скандала будимпештанских транспортних компанија, како ће Гергељ Карачоњ и градско руководство надокнадити становницима Будимпеште близу 300 милиона форинти, колико износе казне које треба да плате због нерегуларности у јавним набавкама и када ће левица престати да упире прстом у друге и почети да ради за становнике града“.


Гергељ Карачоњ је у свом одговору рекао да „премијер Виктор Орбан покушава да упропасти Будимпешту на све начине који су му доступни; то показује чињеница да је Арбитражни одбор за јавне набавке казнио Будимпештанску транспортну компанију (БКВ) са 150 милиона форинти због набавке трамваја у Франкфурту”.


Карачоњ је на Фејсбуку рекао да влада „користи Арбитражни одбор за јавне набавке као политичко оруђе“, додајући да је „набавка била савршено легална“.


Градоначелник је рекао да ће нископодни франкфуртски трамваји, који могу бити опремљени климатизацијом, заменити старе зглобне трамваје Ганц, а град је ове године добио веома добру понуду за куповину ових трамваја из Франкфурта, као града побратима.


„У међувремену, иако главни град има важећи опциони уговор за повлачење близу 50 нових ЦАФ трамваја, Влада блокира и ово, као и сва наша преференцијална задуживања“, рекао је градоначелник.


„Премијер улаже све напоре да уништи Будимпешту, повлачећи локални порез на пословање, једини извор прихода општина, задржавајући 12 милијарди форинти годишње субвенције јавног превоза, подижући солидарни допринос који се наплаћује граду Будимпешти са 10 милијарди на 35 милијарди форинти, блокирајући преференцијално задуживање за транспортне компаније и усмеравајући Арбитражни одбора за јавне набавке на БКВ у вези са трамвајима из Франкфурта, купљеним из сопствених средстава града“, рекао је Карачоњ.

bottom of page