top of page

Фон дер Лајен: "Напредак у разговорима"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да је у разговорима са мађарским премијером Орбаном око предложеног ембарга Европске уније на увоз руске нафте остварен напредак, али да је потребно још радити до постизања договора.



„Вечерашњи разговор са премијером Виктором Обаном помогао је да се разјасне питања везана за санкције и енергетску безбедност“, написала је на Твитеру Фон дер Лајенова, која је у Будимпешту допутовала како би покушла да отклони мађарско противљење предложеном ЕУ ембаргу.


Како преноси Би-Би-Си, она је написала да је у разговорима остварен напредак, као и да ће одржати видео-конференцију са лидерима других земаља региона, у циљу „јачања регионалне сарадњу око нафтне инфраструктуре“.

Председница Европске комисије раније је најавила да ће она отпутовати данас у Мађарску да са премијером Орбаном разговара о „безбедности енергетског снабдевања у Европи”, јер Будимпешта блокира план ЕУ за увођење ембарга на увоз руске нафте. ЕУ се суочава са одређеним противљењима неколико земаља чланица које се јако ослањају на руске енергенте, а међу њима је и Мађарска.

bottom of page