top of page

Јутарњи лист: Три Орбанова пута – да ли сваки води до Путина?

Још је нејасно шта потез Виктора Орбана тачно значи, али с обзиром на драматичност његове објаве, могао би да имати значајне последице и на Европску унију као заједницу нација, пише Јутарњи лист, чији данашњи осврт на ову тему преносимо у целости.



У поноћ ће у Мађарској ступити на снагу ванредно стање које је прогласио мађарски премијер Виктор Орбан. Оно је проглашено практично одмах након што је Орбан формирао владу после победе на парламентарним изборима и након ургентних измена мађарских закона према којима је сукоб, рат и природна катастрофа у суседној земљи довољан разлог за увођење ванредног стања.


С обзиром на то да је Виктор Орбан уз Владимира Путина тренутно једини прави аутократа у Европи који контролше државу уз помоћ страначке политичке номенклатуре и групе богатих олигарха, отвара се питање шта ће једном аутократи додатна овлашћења које га дефакто претварају у неку врсту модерног диктатора? Последње диктатуре таквог типа на територији садашње ЕУ постојале су у доба Совјетског савеза, када су бивше чланице источног блока (Румунија, Бугарска, Пољска, Чехословачка, Мађарска) имале марионетске диктаторске режиме без демократских избора. С обзиром на то да су грађани тих земаља врло осетљиви на тај део своје историје, Орбаново узимање виших овлашћења заслужује детаљнију анализу, поготово јер је познато да се ради о политичару који је у врло добрим односима с Владимиром Путином, пише Јутарњи лист.


Иако је више-мање након пандемије и почетка сукоба у Украјини економско-политичка ситуација у целој ЕУ врло напета, Мађарска је једина чланица која уводи ванредно стање. Исто тако, Мађарска је једина чланица ЕУ која је отворено ишла на рушење договора чланица ЕУ о ембаргу на увоз руске нафте, што би била до сада најјача мера у обрачуну с руским режимом.


Непосредно пре објаве ванредног стања у Мађарској Виктор Орбан једноставно је одбио да учествује у расправи европских лидера о нафтном ембаргу који би требало да се одржи следеће недеље. Мађарски премијер написао је писмо председнику Европског већа Шарлу Мишелу у којем каже како његова земља не може да подржи санкције без додатних детаља о томе како ће ЕУ финансирање помоћи Мађарској да се реши зависности од руске нафте.


"Расправљати о пакету санкција на нивоу лидера без консензуса било би контрапродуктивно"“, написао је Орбан у писму Мишелу.


У ситуацији кад се разрађује нацрт европског ЕУ плана од 210 милијарди евра, отвара се питање који су прави циљеви мађарског аутократе, те због чега је сада увео ванредно стање, јер више чланица деле сличне ризике, али се нико не понаша као Мађарска.


Постоји више могућности шта потези Виктора Орбана значе, али је тешко проценити њихову вероватност.


а) У сваком случају Орбан жели да настави енергетски бизнис с Русијом односно Путиновим режимом јер од тога Мађарска и њени олигарси имају пуно користи те стога мађарски премијер не мари за темељне принципе заједништва ЕУ. У овој опцији могуће је да се мађарски премијер клади како ЕУ ионако нема светлу економско-политичку будућност те му се енергетски пакт с Путином чини као најједноставнија и најпрофитабилнија опција.


б) Мађарски премијер перфидно приказује Мађарску као колатералну жртву санкција према Русији те инсистира да ЕУ надокнади сав трошак транзиције према мађарској енергетици која неће бити зависна од Русије. Осим што је нејасно због чега би ЕУ финансирала мађарске ризике досадашње енергетско-интересне интеграције с Русијом, занимљиво је да Орбан ионако не жели да прихвати друге линије набавке енергената, а ту је Хрватску навео као експлицитни пример.


ц) Могуће је да Орбан нема јасну визију свега што следи, па заправо покушава да игра и на опцију А) и на опцију Б), рачунајући да ће се у једном тренутку прилагодити оној опцији која је за њега, његову странку и мађарске олигархе оптимална. При томе су диктаторска овлашћења које добија увођење ванредног стања само добродошла нуспојава.


Ако се размотре све три опције, јасно је како у свакој од њих Орбан рачуна с неком врстом партнерства с Путином који истовремено спроводи крвави терор у Украјини. Ако Орбан не прекине политику топлих енергетских односа с Русијом, питање је времена када ће ЕУ морати да расправља о суспензији гласачких права Мађарске у телима ЕУ, па чак и о искључењу из чланства. Могуће је чак да Орбан антиципира такав след догађаја, па жели да га предухитри проглашавањем ванредног стања.


Према писању Хангари тудеј, Орбан инсистира да је рат у Украјини опасност за „...Мађарску, нашу физичку сигурност, снабдевање енергијом и финансијску сигурност породице и економије… Влада која је данас формирана управо је почела с радом. Гледајући рат у суседној земљи, не желимо да изгубимо нити једну секунду…“


Уз то, Орбан се недвосмислено оградио од политике коју жели наметнути ЕУ: "Видели смо како рат и санкције из Брисела доносе економске проблеме и драстични раст цена. Свет је на рубу економске кризе. Мађарска мора да остане изван овога рата те заштитити своју финансијску сигурност и породице".


Шта значи Орбанова објава да Мађарска мора остати изван овог рата; значи ли то да не жели стати на страну ЕУ, односно против Путина, политичара који му је међу првима честитао победу на задњим изборима? Орбан је тек најавио појашњења због чега му требају ванредна овлашћења односно ванредно стање, али је најавио да ће користити "све методе на располагању како би заштитио Мађарску и Мађаре". Укратко, нејасно је и које су све то методе (политичке, дипломатске, економске, финансијске, војне, полицијске…?), те од кога штити Мађарску и Мађаре (од ЕУ, од Путина, од суседних земаља укључивши РХ…?).


Орбан мађарској јавности поручује како би увођење санкција Русији довело до поскупљења горива од 50 посто или 60 посто у ситуацији кад су те цене на највишем нивоу у 40 година.


"Због наше геополитичке ситуације искључивање руске нафте за Мађарску није могуће без преуређења рафинеријских капацитета те убрзања инвестиција у нашу енергетску инфраструктуру… док релевантно финансирање ЕУ за нас постоји само на папиру."


У преводу с 'орбановштине': Зашто би, дакле, Орбан и његови олигарси престали да зарађују на послу с Русима, ако им ЕУ не надокнади изгубљено? "Солуције морају стићи пре санкција", поручио је Орбан институцијама ЕУ и другим чланицама.


За ЕУ није добро нити кад би позадина Орбанових екстравагантних аутократских потеза био 'само' стари сукоб око расподеле средстава из фонда за обнову и развој. Наиме, Брисел је издвојио око 2 милијарде евра које би требало да помогну земљама средње Европе да инвестирају у нову енергетску инфраструктуру, али су одлучили да канал дистрибуције тог новца буде програм обнове и развоја.


С обзиром на то да је Мађарска дефакто блокирана у коришћењу средстава за обнову и развој и безбедности због корупције, нетранспарентности и непоштовања владавине закона, Орбан можда покушава да уцени остатак ЕУ не бринући за проливање крви у Украјини. Тако би мађарски аутократа осигурао новац за финансирање пројеката у Мађарској, којим би могао мирно да настави с аутократском/диктаторском владавином у којој нема истинске демократије, слободних медија нити владавине права према стандардима либералних западних демократија.


Истовремено је Орбану Путинов модел владања једноставно очигледно ближи од европског па Мађарску усмерава тамо где он жели да буде. То је друштво моћника у које спадају Путин, кинески председник Си, турски председник Ердоган, те низ других моћника попут оних из арапских недемократских режима. Све су то аутократи који се не уклапају у политичке стандарде Запада.


Питање је и како увођење ванредног стања у Мађарској треба да тумачи Хрватска јер се налази у врло специфичној ситуацији. Иако Орбан у комуникацији с ЕУ политичарима говори како се боји набавке енергената преко Хрватске, док код куће спомиње чак и територијалне претензије према јадранској обали, права је чињеница да Мађарска преко Мола контролише увоз значајног дела нафте и плина у Хрвстаку,али контролише и експлоатацију плина из хрватског подручја. Хрватска је, дакле, зависна од увоза гаса и нафте преко Мађарске, од чега су пуно више користи имали Мађари, док је занемарена рафинеријска инфраструктура у Хрватској, а Орбан прича о опасностима за Мађарску, што је пример класичног политичког лицемерја, наводи Јутарњи лист.


Ако је забринутост због енергетске и шире економске будућности један од разлога због чега је Орбан прогласио ванредно стање, онда се отвара питање треба ли и Хрватска да прогласи ванредно стање јер је енергетски зависна од мађарског Мола, а недавно је мађарски фонд од руске Сбербанке преузео удео у највећој хрватској компанији Фортенова.


Засад се чини како Орбанова власт по питању увоза енергената из Русије намерава да настави посао као да нема проливања крви у Украјини. Мађарске компаније пристале су на начин плаћања какав је тражио Гаспром, а Будимпешта планира да убрза довршетак нуклеарне централе у сарадњи с Русијом. Пројекат вреди 12,5 милијарди евра.


Могуће је како мађарски премијер због енергетике и других бизниса олигарха процењује да му се уопште не исплати да прекида пријатељство с Путином, иако се због осетљивости тог питања у Мађарској неколико недеља пре избора морао претварати да је барем делом на страни украјинских жртава.


Закључно, треба нагласити како је увођење ванредног стања у Мађарској одмах по формирању нове владе најјаснији доказ како Мађарска нема праву демократију, него Орбанову диктатуру, што би требало да буде посебна тема институција ЕУ.

bottom of page