top of page

Акције Мађарске и Пољске против Брисела

Мађарске и пољске власти саопштиле су данас да су формирале Институт за борбу против либералне идеолошке репресије Брисела. Овој вести претходиле су оштре речи званичне Будимпеште и Варшаве на рачун најављених субвенција, које ће бити повезане са владавином права у земљама чланицама Уније.


„Заједнички институт Мађарске и Пољске ће прикупљати правна искуства и знања неопходна за довођење у питање либералне идеолошке репресије Брисела", изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто после састанка са пољским колегом Збигњевом Рауом.


Улога института бииће да испита да ли су Будимпешта и Варшава жртве „двоструког стандарда“ европских институција, рекли су министри, чије су земље у сукобу са ЕУ о подели власти и основних слобода. Сијарто је рекао да су Пољска и Мађарска критиковане у ЕУ због „патриотске политике“ која привилегује националне интересе.


Према његовим речима, ове две земље одбацују реформу азила за мигранте коју је предложила ЕУ, док Европски парламент тражи да подела субвенција у склопу плана економског опоравка буде условљена поштовањем владавине праве земаља чланица, посебно алудирајући на Мађарску и Пољску.


Варшава и Будимпешта запретиле су да неће дати сагласност за тај план ЕУ, који мора да добије одобрење свих земаља Уније да би био преточен у дело.

bottom of page