top of page

Анкетирање грађана се ближи крају

Укупно 1.633 милиона држављана Мађарске вратило је своје попуњене упитнике у оквиру владиног истраживања под називом „Националне консултације“, о пандемији ковида-19, објавио је на Фејсбуку државни секретар при кабинету мађарског премијера.



Чаба Деметер је се захвалио свима који су учествовали у анкети и нагласио да су повратне информације кључне за успех владиних мера против корона вируса. Држављани Мађарске имају могућност да до 31. августа попуне упитнике и пошаљу их влади.


Прво питање односи се на мере које би грађани подржали уколико се епидемија поново појави, а понуђено је девет опција: полицијски час, физичко дистанцирање, ношење маски, затварање граница, затварање школа и универзитета и прелазак на дигиталну платформу, ограничавање програма, посебно време куповине за особе старије од 65 година, ограничавање извоза опреме која се користи за јавну заштиту и бесплатан паркинг.


Даља питања се односе на ниво спремности за одржавање здравственог система, начине јачања заштите домова за старе, производњу заштитне опреме у Мађарској, на то да ли интернет треба да буде бесплатан за домаћинства са децом и наставнике за време епидемије и да ли у Мађарској треба стално успоставити службу за праћење епидемија.


Што се тиче економије, грађани су упитани да ли банке и мултинационалне компаније треба да допринесу покривању трошкова који настају због епидемије, да ли треба подстицати куповину домаћих производима и услуга и треба ли промовисати домаћи туризам. Влада је грађане упитала и да ли треба одржавати мере заштите и отварање нових радних места после епидемије.


На тему предлога који је упутио финансијер Џорџ Шорош, о издавању сталних обвезница за решавање економског пада насталог услед епидемије, испитаници су упитани да ли одбацују план који би у будућности дуже време оптеретио Мађарску дуговањима.


Завршна два питања односе се на миграције и на то да ли би влада требало да настави мере против миграната и строгу контролу на граници. Постављено је и питање треба ли влада да задржи забрану пријема миграната чак и по цену сукоба са Бриселом.

bottom of page