top of page

Афера Пегаз: Функционер признао, Тужилаштво демантује

Мађарско тужилаштво одбацило је кривичне пријаве против функционера Фидеса који је признао да је држава купила шпијунски софтвер Пегаз.


Потпредседник владајућег Фидеса Лајош Коша, није навео тачне информације када је признао да је Министарство унутрашњих послова купило шпијунски софтвер Пегаз, тако да није починио кривично дело изношењем у јавност таквог податка, наводи Тужилаштво, које је одбацило неколико званичних тужби против Коше. Одлука тужилаштва указује на то да МУП није купио софтвер, али се још увек не зна који је орган надлежан за набавку.


После више месеци ћутања, Лајош Коша је почетком новембра први пут признао да је влада заиста купила израелски шпијунски софтвер Пегаз.


Скандал Пегаз избио је у јулу, након што је наводно откривено да је и мађарска влада користила шпијунски софтвер у циљу праћења политичких противника, првенствено новинара, политичара и бизнисмена. Коша, који је и председник парламентарног Одбора за одбрану и спровођење закона, потврдио је новинарима после затворене седнице одбора да је мађарско Министарство унутрашњих послова купило софтвер. Када је упитан да ли је МУП купио софтвер Пегаз, одговорио је потврдно.


Кошин одговор је био изненађење, јер је влада дуго времена одбијала да потврди или негира куповину и употребу Пегаза, истичући само да је "сваки вид надзора легално спроведен у Мађарској".


Недуго затим, против Коше је поднето неколико званичних пријава за кривично дело одавања државне тајне и злоупотребе овлашћења, пошто је оптужен да је открио поверљиве податке и тиме починио кривично дело. Међутим, Тужилаштво је сада затворило случај и одбацило све пријаве које је примило.


Према Тужилаштву, Коша је признао да је Министарство унутрашњих послова купило Пегаз, али није поделио тачне информације, па се стога искључује могућност да је открио поверљиве податке.


„Тужилаштво има званичну информацију да Министарство унутрашњих послова није набавило софтвер под именом Пегаз“, наводи се у одлуци тужиоца.


Кривичне пријаве не садрже никакве конкретне податке или чињенице које би доказивале да је посланик Фидеса ставио на располагање поверљиве податке неовлашћеним лицима, додаје се у одлуци.


„Изјава да је Министарство унутрашњих послова набавило софтвер Пегаз – на основу информација добијених приликом допунске истраге – не одговара стварности, па се ова неистинита информација не може сматрати поверљивим податком, односно овај део изјаве искључује кривично дело злоупотребе поверљивим подацима”, пише у саопштењу Тужилаштва.

bottom of page