top of page

Балаж Орбан о значају и будућности медија

Медији су стратешки сектор и питање суверенитета, рекао је Балаж Орбан, премијеров саветник за креирање политике, на конференцији за штампу, додајући да доминација медија у великој мери утиче на начин размишљања у једној земљи.



Обраћајући се на конференцији коју је организовао Колегијум "Матијас Корвин", Орбан, који је и на челу управног одбора једног мађарског универзитета, рекао је да је 70-80 одсто медија у западним земљама у власништву државе. Пре 2010. овај однос је у Мађарској био мањи од 24 одсто, рекао је он, додајући да је то земљу довело у „страшну рањивост”. Сада је овај однос порастао на више од 50 одсто, рекао је Орбан.


"Ипак, западни либерали критикују Мађарску због стања ствари које је сасвим природно у њиховим земљама", додао је он.


Орбан је рекао да су власници медија мађарске фондације, удружења, појединци, укључујући конзервативце, социјалисте, либерале и мађарске цркве, као и мађарску државу. Он је додао да је мађарско медијско тржиште претрпело органску и здраву трансформацију.


Истакао је да се у западном свету медији и идеологија, „нажалост, све више преплићу" и да Мађари знају како медији могу постати „слушкиња одређених идеологија“. Орбан је рекао да је „будност, заснована на неомарксизму“, захватила велике делове медија и да су Мађари „несрећни због овога“.


„Мађари подржавају људе који овако не размишљају“, рекао је он и оптужио мађарску левицу и медије који је подржавају да се углавном финансирају „из иностранства, преко разних сивих канала“, што је назвао највећим скандалом у периоду након промене политичког система у Мађарској 1989-1990.


bottom of page