top of page

Без подршке за Урсулу фон дер Лајен

Остало је мање од годину дана до европских избора, када ће се одлучивати о саставу Европског парламента, као и о председнику Европске комисије. Тренутно је на тој функцији Урсула фон дер Лајен и неколико држава чланица јој је већ дало подршку за наредни мандат, али Мађарска има другачије мишљење.У интервјуу за Политико, Балаж Орбан, политички директор мађарског премијера, рекао је да подршка мађарске владе Урсули фон дер Лајен сада више није сигурна. „Били смо јој веома велика подршка, али сада она гура своју политичку агенду без консултација са државама чланицама, о геополитици, односима са САД-ом и Кином, о ратним питањима, санкцијама", рекао је он.


Балаж Орбан сматра да начин на који Комисија ради под председавањем Фон дер Лајенове није добар за јединство, већ изазива поделе. „Они дају предлог, а затим врше притисак на државе чланице да кажу да", каже Орбан.


Велика препрека између Европске уније и Мађарске је ускраћивање финансијских средстава од стране ЕУ. У том контексту, Балаж Орбан је рекао да је маневарски простор Брисела све сужи и да ће морати да дају позитиван сигнал влади у блиској будућности.


У изборе за ЕП следеће године мађарска влада полаже велике наде, а најважније би за њу било да се обезбеди десничарска већиау. Управо о томе је недавно говорио и министар спољних послова Петер Сијарто, рекавши да се влада искрено нада да ћемо „после европских избора следеће године моћи да изградимо нову десничарску већину у Европском парламенту, јер је то нада за Европу да поново постати безбедан континент.”


Како преноси Политико, Балаж Орбан је сугерисао да мађарска владајућа странка Фидес жели да се придружи блоку партија деснице и десног центра, како би обезбедила већину у Европском парламенту. На питање да ли ће се посланици Фидеса придружити Групи европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР), политички директор је рекао да је „ово за нас нормалан простор за слетање“. Он је додао да је „проблем како ће десница и десни центар сарађивати после избора и добити већину. Желимо да подржимо десницу и да сарађујемо са десним центром.


Као и многи политичари, Балаж Орбан је оптимиста у погледу изгледа на изборима за Европски парламент. "Мислим да имамо шансу и да ћемо бити веома близу. У Француској ће победити десница. У Италији ће победити десница, у Немачкој, Аустрији, Мађарској, Пољској, десница ће такође победити, а то су највеће земље. У Шпанији ће бити близу. У свим великим земљама нека врста права ће победити.”


Поводом планова за приступање Украјине Европској унији, Балаж Орбан је наговестио да би влада могла да блокира тај процес због положаја мађарске мањине у Украјини.


„Украјински став о мађарској мањини је потпуно неприхватљив. Док се овај проблем не реши, нећемо моћи да подржимо процес проширења ЕУ на Украјину. Ово је чврста позиција", подвукао је Балаж Орбан.


У вези са истом темом, мађарски министар Гергељ Гуљаш рекао је у недељу да за трајни мир „западни свет који подржава Украјину мора дати безбедносне гаранције Русији, али никако чланство Украјине у НАТО-у". Дугорочно гледано, распоређивање мировних трупа и безброј сличних ситуација могло би да обезбеди трајни мир у Украјини, закључио је он.

Comments


bottom of page