top of page

Бенко: Националне државе морају бити способне за изазове

Четири земље чланице Вишеградске групе, као европске националне државе, морају бити довољно јаке и способне да се суоче са сопственим унутрашњим и спољним изазовима и претњама, рекао је мађарски министар одбране Тибор Бенко после конференције министара одбране ЕУ у Бриселу.


Нацрт безбедносне и одбрамбене стратегије ЕУ под називом "Стратешки компас", који дефинише задатке држава чланица да одговоре на будуће изазове и претње, испуњава захтеве Мађарске, рекао је Тибор Бенко мађарским новинарима после састанка.


Стратегија је, према његовим речима, у складу са ставом Мађарске да земља мора имати јаку и ефикасну војску, која има капацитете да гарантује мир и безбедност земље и њеног народа. Бенко је рекао да су министри одбране разговарали са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО-а, који је рекао да поред јаких европских националних држава, морају бити ојачане и трансатлантске везе: „Ово се, међутим, мора урадити јачањем, а не слабљењем једних и других“, рекао је он.


Говорећи о мигрантској ситуацији на пољско-белоруској граници, Бенко је истакао шестогодишње искуство Мађарске са проблемом илегалних миграција. Он је рекао да су чланице Вишеградске групе - Мађарска, Чешка и Словачка понудиле помоћ и подршку Пољској, четвртој чланици групе.


„Мађарска је, ако то затражи Варшава, спремна да обезбеди техничку опрему, материјалне ресурсе и трупе за помоћ Пољској", истакао је Бенко.

bottom of page