top of page

Београд се гуши - надлежни "имају решење"

Београдски ваздух ових дана је пркосио свим природним законима, јер је имао и боју, и мирис, али и укус. Уз то је, барем према подацима портала „Ер вижуала”, који приказује загађење у свету, поново на неславном првом месту најзагађенијих градова света. "Имамо јасну стратегију", каже ресорна министарка поводом овакве ситуације.У српској престоници се јуче, у раним јутарњим сатима, није видео ни прст пред оком, јер је тежак облак смога притиснуо Београд и готово му потпуно суспендовао право на дисање.


– У мом комшилуку, у близини хотела „Југославија”, све је то деловало потпуно нестварно. Од магле се није видела ни суседна зграда, а ваздух је буквално смрдео толико да су се суседи питали да се можда није десио неки инцидент са топланама. Није нам било добро када смо угледали такав призор – каже један од станара зграде у овом делу Новог Београда.

Ништа боље није било ни у центру града, а суграђани из готово целог Београда на друштвеним мрежама делили су фотографије измаглице. Чак и у вишим деловима Београда, као што је Кумодраж, комшије су се жалиле да после јутарње шетње осећају у устима честице чађи које су им се лепиле за грло.


– Испада да је боље да сам седела у стану и попушила целу паклицу цигарета уместо што сам се прошетала 20 минута и удахнула ово чудо – пожалила се једна суграђанка.


Ово готово да и не чуди, јер је и према подацима сајта „Беоеко” Градског завода за јавно здравље стајало обавештење да је ваздух „загађен” што значи да може изазвати здравствене тегобе, а код осетљивих група, односно старих, деце и особа са болестима срца и плућа, те тегобе могу бити још озбиљније. Овај портал угроженом становништву препоручивао је да избегава напорне активности у спољашњој средини и да их преусмери у затворени простор док се квалитет ваздуха не поправи. И здравијем делу популације саветовало се да смањи дужину и интензитет напорних послова, као и да прави чешће паузе док напољу ради било шта што је праћено убрзаним и дубоким дисањем.


Ништа веселији нису били подаци ни на апликацији „Сепа” Агенције за заштиту животне средине. Око поднева, она је показивала да су у „црвеној” зони загађења готово све мерне станице, а једино се издвајао, да се не поверује, Обреновац, у коме је у том тренутку ваздух био означен као „одличан”.


Према подацима домаћих институција, најтеже се дисало у Лазаревцу где је ваздух имао љубичасту, односно ознаку „јако загађен”.


Проблеми са прекомерним загађењем ваздуха у Србији су исти сваке грејне сезоне, изјавила је у међувремену министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, реагујући на овакве жалбе грађана. Она је навела да држава "први пут има јасну стратегију и да интензивно ради на решавању тог вишедеценијског проблема".


Вујовићева је за Танјуг рекла да се у Београду с времена на време бележи прекомерно загађење, али да је квалитет ваздуха у престоници чак и бољи него ранијих година: „Не можемо променити квалитет ваздуха у једном дану или години, то је дуготрајан процес за који су потребна средства и време за реализацију. Важно је да смо кренули и да имамо план за решавање тог проблема како бисмо сваке следеће године имали што бољи квалитет ваздуха'', нагласила је министарка.

Comments


bottom of page