top of page

Ближи ли се ренесанса путовања возом?

Екипе руских и домаћих радника још почетком јула започеле су посао на уклањању шина постављених на траси између Суботице и Сегедина још 1885. године. Радници из Русије и целе Србије током читавог лета уклањали су дневно до километар старе пруге којом већ неколико година не саобраћају возови. На месту некадашње неелектрифициране једноколосечне пруге сада је у равници празан коридор припремљен за постављање нових шина.



Тек што су Александар Вучић, председник Србије и Виктор Орбан, премијер Мађарске, симболично означили почетак радова на обнови пруге Суботица – Сегедин, група руских радника у заштитним оделима стала је да се фотографише уз тај први метар постављених шина. Они су, пише "Политика", део конзорцијума „Карин комерц МД” из Ветерника и руске компаније „РЖД интернешенел”, који су ангажовани на извођењу радова вредних 86,7 милиона евра. Наредних месеци њихов здатак биће да изграде нову савремену пругу, након што је она претходна већ одавно премашила предвиђени век трајања.


Док је демонтирање пруге кренуло од нултог километра, односно од државне границе, сада ће посао ићи у супротном правцу. Милош Миљковић, један од радника из Ниша, каже нам да крећу из суботичке железничке станице. Очекују да ће посао постављања ићи брже од уклањања пруге.


„Секли смо километар дневно, а сада кран може да подигне и више, али све зависи од температуре, али можемо да полажемо и више од километра шина дневно”, каже нам.


Рок за завршетак радова је новембар наредне године, али незванично се могу чути очекивања да ће полагање нових железничких шина и прагова у дужини од 26,6 километара од Суботице до државне границе бити готово и раније, могуће до лета наредне године.


Обнова или практично изградња новог железничког повеза између Суботице и Сегедина не односи се само на постављање шина већ обухвата и обнову станичних зграда и приступа, те је планирано да се обнови железничка станица на Палићу и добије нову надстрешницу за путнике који ће до ње стизати новоизграђеним подходником. Станице ће бити обновљена и код Јавних складишта у Суботици, насељима Бачки Виногради, Хајдуково и Хоргош, где ће такође бити изграђен и подходник. Најављена је и реконструкција 13 путних прелаза.


Воз ће саобраћати брзином од 120 километара на час, пруга ће бити једноколосечна и елеткрифицирана, али за сада је тешко проценити колико путника ће је користити, јер је већ годинама укинут железнички саобраћај између Суботице и Сегедина. Наши возови више нису могли да се користе на мађарским шинама, једно време путници су преседали у аутобусе на граници, па прелазили после у мађарске вагоне. Међутим, најава да ће на релација између Суботице и Сегедина воз стизати за 40 минута, нема сумње вратиће путнике овом најекономичнијем превозу. Оно што ипак још представља непознаницу јесте питање како ће се решавати гранична контрола, што је посебно осетљиво с обзиром на то да се у друмском саобраћају чекања на граници повремено протежу сатима.


„О царинској контроли се још воде разговори. Највероватније ће бити поједностављена, али још немамо конкретно договорене аранжмане, могуће је да ће бити обједињена, заједничка контрола. Значајно је да ће после дуго времена када уопште није било железничког саобраћаја између Суботице и Сегедине бити успоставаљена редовна путничка линија”, каже за „Политику” Емеше Лалић Урбан, државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.


Ова пруга у наредном периоду биће од изузетне важности за теретни саобраћај јер ће представљати алтерантивну везу док се гради брза пруга Београд‒Будимпешта.


„Пруга ће бити замена за теретни саобраћај у времену када буде потпуно заустављен саобраћај на тој деоници. Теретни саобраћај ићи ће овом деоницом од Суботице до Сегедина и даље до Будимпеште. Очекује се да брза пруга буде завршена 2025. године а до тада ће ова линија бити интезивно коришћена за теретни саобраћај”, каже државна секретарка Лалић Урбан.

bottom of page