top of page

Будимпештански Балкански форум 2024

Идуће недеље ће у Будимпешти бити одржан Балкански форум (БФФ), међународна конференција фокусирана на економска питања, у светлу планова за проширење Европске уније (ЕУ). Скуп традиционално организује Мађарски институт за спољне послове.



Осми по реду Балкански форум заказан је за 12. и 13. март и, према оцени мађарских медија, представља "најважнији европски догађај, везан за Балкан". Уочи конференције, организатори су посетили балканске земље како би, како се истиче "подигли свест о мартовској конференцији", прикупили нова сазнања и ангажовали се са локалним стручњацима како би подстакли сарадњу.


Како је најављено, на форуму у хотелу Коринтија, првог дана ће учествовати бројне истакнуте личности попут Оливера Вархељија, комесара за суседство и проширење ЕУ, Јаноша Боке, министра за питања Европске уније Мађарске и Криштофа Салаија-Бобровницког, министар одбране.


Један од учесника на округлом столу бие Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске, а ту ће бити и Алпарслан Баирактар (ТБЦ), министар енергетике и природних ресурса Турске, Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике Србије, Игли Хасани, министар за Европу и спољне послова Албаније и Дениса Сакова, потпредседница Владе и министарка привреде Словачке. За поподне су предвиђене презентације затвореног типа.


Другог дана Балканског форума, међу учесницима ће бити Жолт Немет, председник парламентарног Одбора за спољне послове и генерал-мајор Габор Боренди, начелник Генералштаба Мађарских одбрамбених снага. За тај дан планиран је и округли сто са, како се наводи, фокусом на „вруће тачке“ на западном Балкану.


bottom of page