top of page

Будимпeшта задовољна изузећем

Шести пакет санкција Европске уније Русији је усвојен, борба око формата санкција је била тешка, али вредело је, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Да би придобиле подршку Будимпеште, чланице ЕУ пристале су да из забране изузму нафту која се Мађарској, Чешкој и Словачкој испоручује преко нафтовода Дружба."Била је дуга борба, али вредело је опирати се притисцима и захтевима главних играча да одустанемо од наших националних интереса. Вредело је издржати и лажне оптужбе многих европских политичара и новинара", навео је Сијарто на Фејсбуку. Он је додао да нови пакет прави изузетак када је реч о испоруци руске нафте путем нафтовода, што ће, према његовим речима, обезбедити енергетску сигурност Мађарској.

"Да се нисмо борили на начин на који смо се борили снабдевање нафтом би постало немогуће, а привреда и земља би стали", додао је.


Европска унија у четвртак је дала коначно добрење за нове санкције против Русије због инвазије на Украјину, које обухватају забрану већег дела увоза руске нафте и казнене мере против водеће руске банке Сбербанке. Европски лидери постигли су претходно договор о ембаргу на увоз руске сирове нафте који ће у потпуности ступити на снагу до краја 2022. године. Мађарска, Словачка и Чешка осигурале су изузећа за увоз тог енергента нафтоводом, од којег све зависе. Санкцијама је предвиђено да се обустави 90 одсто увоза руске нафте на територију 27 чланица ЕУ у којима живи 450 милиона људи.


Шеста рунда санкција обухвата и одлуку да се Сбербанци одсече приступ међународном платном систему SWIFT. "То ће умањити способност Русије да финансира свој рат", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.


На списку санкционисаних појединаца ипак се нећа наћи једна истакнута особа, као што је то било планирано - патријарх Руске православне цркве Kирил, блиски савезник руског председника Владимира Путина. Тај потез блокирала је Мађарска. Све одлуке у ЕУ доносе се једногласно.


Будимпешта је протеклих недеља и интензивирала захтеве у погледу нафтног ембарга. Да би придобиле њену подршку, чланице ЕУ пристале су да из забране изузму нафту која се Мађарској, Чешкој и Словачкој испоручује преко нафтовода Дружба.


Уз нафтни ембарго, нове санкције обухватају и забрану осигуравања бродова који превозе руску нафту на друга места, рекао је неименовани званичник ЕУ Ројтерсу. Постојећи уговори биће фазно укинути током 6 месеци. Експерти ЕУ оцењују да ће тај потез компликовати напоре Русије да пронађе друга тржишта за своју сирову нафту.


Један неименовани дипломата ЕУ такође је изразио незадовољство потезима Мађарске, након што се та земља успротивила санкционисању патријарха Kирила тек након самита у Бриселу у понедељак и уторак и договора о санкцијама.


Дипломата је, како преноси Ројтерс, рекао да би то могла да буде "пирова победа за Будимпешту, која никада није била толико изолована на нивоу ЕУ".

bottom of page