top of page

Ванредно стање истиче, шта даље?

Кабинет мађарског премијера Виктора Орбана мораће врло брзо да одлучи какве ће даље мере влада донети поводом епидемије вируса корона. Ванредно стање које је влада недавно прогласила истиче у петак, а праламент није дао сагласност за њихово продужење без ограничења, како је Орбан предложио.



Пошто је опозиција у понедељак, на ванредној седници парламента, одбила да подржи продужење ванредног стања у Мађарској без ограничења, о томе би се поново могло разговарати најраније у уторак, док важење садашњих ванредних мера истиче у петак, 27. марта, рекао је шеф Орбановог кабинета Гергељ Гуљаш на данашњој конференцији за штампу.


Он је најавио да ће премијер Орбан у среду одржати хитан састанак са члановима владе ради „разрешавања овог проблема". Међу мерама које истичу овог петка је и одлука о затварању граница Мађарске за возила из одређених земаља, рекао је Гуљаш. Одлука о затварању универзитета и забрана да здравствени радници, војници и владини службеници напуштају Мађарску, такође истичу у петак.


Гуљаш је напоменуо да одлука о обустављању суђења и овлашћење градоначелницима да наложе затварање вртића и јаслица истиче у понедељак. "Имајући у виду понашање опозиције у парламенту у понедељак, има разлога да се верује да је на њу било притиска да шири лажи о владином закону о епидемији на међународној сцени", рекао је Гуљаш и оквалификовао као лажну тврдњу да захтев владе да не ограничи временски ванредно стање, води одлагању парламентарних избора. Он каже да је распоред одржавања општих и локалних избора регулисан уставом.


Мате Кочиш, шеф посланичке групе владајућег Фидеза, рекао је на истој конференцији за штампу да је одбијањем да подржи било који од владиних предлога у понедељак, опозиција почела "да игра веома лицемерну и лажну политичку игру". Он је рекао да су опозиционе странке нагло промениле мишљење у вези са нацртом закона о епидемији, након бројних састанака "на више страна".


Кочиш је рекао да је Фидес прихватио бројне предлоге опозиције у вези с нацртом закона, попут премештања седница парламента у горњи дом или укључивања клаузуле о нужности и пропорционалности. Кочиш је понашање опозиције назвао „крајње лицемерним“ и навео пример да је, у међувремену, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ постављен да управља престоницом „коришћењем извршне власти“ без сазивања Градске скупштине.

bottom of page