top of page

Варга: Бранићемо свој став до самог краја

Влада Мађарске жели да види Европу као „снажан савез јаких нација“, рекла је министарка правде Јудит Варга током изношења годишњег извештаја пред парламентарним Одбором за европска питања. Влада у Будимпешти ће, према њеним речима, бранити своје ставове о заштити деце и миграцијама „до самог краја“.


Интеграција је средство, а не циљ сама по себи, рекла је Варга, истичући подршку владе савезу нација изграђеном на међусобном поштовању федералистичке Европе. Она је, говорећи о текућем поступку по члану 7 против Мађарске, ту ситуацију назвала „политичким процесом који нигде не води“.


Министарка је критиковала извештај Европске комисије о владавини права у Мађарској, због тога што садржи „три до четири пута више позивања на невладине организације него извештаји за друге земље" и што „прихвата критике невладиних организација као чињенице“.


Што се тиче тужбе Мађарске и Пољске у вези са механизмом у буџету ЕУ који повезује финансирање ЕУ са владавином права, Варга је рекла да уредба нема правни основ и истакла да је владавина права недефинисан појам. Мађарска је, како је рекла, рангирана на десето место по броју поступака за кршење закона који су против ње у току, али је друга најбоља земља када је реч о усаглашавању са правом ЕУ на време.


Влада у Будимпешти ће, према њеним речима, бранити своје ставове о заштити деце и миграцијама „до самог краја“. Она је рекла да ЕУ „не може да напусти одређене елементе који су довели до неуспеха њене миграционе политике“, као што су квоте за насељавање миграната.


"У међувремену, ЕУ блокира скоро 2.500 милијарди форинти (7 милијарди евра) за опоравак Мађарске из чисто политичких разлога. План опоравка после пандемије, који је Мађарска међу првим чланицама поднела, фокусира се, између осталог, на прелазак на зелену економију и дигитализацију", река је Јудит Варга и окривила ЕУ за раст цена енергије.

bottom of page