top of page

Варга: ЕК нема овлашћења да процењује владавину права у државама ЕУ

Мађарска министарка правде Јудит Варга је у интервјуу за немачки недељник "Цајт" изјавила да влада Мађарске не жели да види Европу као дестинацију за мигранте и да "жели да заустави миграције пре него да њима управља".


Министарка Варга је у интервјуу за "Цајт" приметила да је мађарска влада дуго била фокусирана на "спољашње димензије" миграторне политике, заговарајући политику елиминисања узрока због којих људи напуштају своје домове: "Помоћ треба да буде пружена тамо где су проблеми, пре него да се ти проблеми увозе у Европу", рекла је Варга.

Она је рекла да влада Мађарске не жели да види Европу као дестинацију за мигранте и да "жели да заустави миграције пре него да њима управља". Она је истакла да мигрантима не би требало да буде одобрен азил, осим уколико не испуњавају услове и уколико не долазе из трећих небезбедних земаља.

Варга је рекла да би мигранти требало да се пријаве за азил у првој безбедној земљи и да би свака пријава требало да буде обрађена у транзитним зонама изван граница ЕУ, како нико не би покушао да до ЕУ дође бродом и ризикује свој живот: "Све док дискутујемо о квотама, није ни чудо што многи у ЕУ и даље покушавају да дођу на илегалан начин", додала је она.

Говорећи о расправама око владавине права у државама чланицама ЕУ, мађарска министарка правде је рекла да о стандардима може да се дискутује, али да су такве дискусије у надлежности националних држава пре него Европске комисије. Коначну реч, по њој, морају да имају државе чланице ЕУ.

Према споразумима ЕУ, Европска комисија нема овлашћења да процењује владавину права у државама које су њене чланице, иако се то дешавало, напоменула је министарка.

Осврћући се на недавне изјаве потпредседнице Европске комисије Вере Јурове, Варга је истакла да је Јурова нашкодила вредностима ЕУ и прекршила њену обавезу да спроведе дијалог: "Њене политичке изјаве и вређање моје домовине су потпуно неприхватљиви и ми очекујемо да она поднесе оставку", истакла је мађарска министарка правде.

Comments


bottom of page