top of page

Варга: Не прихватамо претње санкцијама

Мађарска влада одлучно одбацује могућност да „Брисел заведе финансијске санкције против Мађарске или било које друге државе", каже министарка правде Јудит Варка, и додаје да је циљ владе "заштита институције брака и породице и њихове кључне улоге у друштву“.


Јудит Варга је на свом Фејсбук профилу објавила да да Мађарска „неће попустити пред уценама које стижу под изговором неких магловитих аргумената владавине закона“. При том је напоменула да је влада посвећена заштити „институције брака као добровољне заједнице мушкарца и жене“. Влада, према њеним речима, одбацује све оптужбе да је „заштитом брака ограничила права сексуалних мањина“.


Министарка је оштро критиковала европског комесара Дидијеа Рејндерса због "напада на мађарску владу" после увођења ванредног стања, у оквиру мера заштите од епидемије корона вируса. Рекла је да би ЕУ требало да "прерасподели средства и стави на располагање финансирање самим државама чланицама, како би им омогућила да брзо одговоре на последице епидемије.


Непосредно пре објаве на Фејсбуку, Јудит Варга је у интервјуу немачком дневнику Ди Велт рекла да је Мађарска третирана као „црна овца само због одбијања да прихвати миграцију“. Она је похвалила учинке немачког председавања Европском унијом, рекавши да је постигнута „позитивна равнотежа, упркос епидемији корона вируса“ на континенту.


"Сада би приоритет требало да буде расподела средстава за опоравак од 750 милијарди евра, додељених за санирање последица пандемије, и то што је брже могуће", рекла је она и констатовала да су под немачким председавањем, Савет и Европски парламент закључили споразум о условљавању финансирања држава ЕУ придржавањем прописа о владавини закона. Варга је тај споразум назвала „лошим компромисом“ који је угрозио владавину закона, уместо да је заштити.


Једна од последица споразума може примена „идеолошке уцене“ против држава чланица, која би их присилила да усвоје њене политичке ставове, рекла је она. Такође је приметила да је Европски савет у јулу усвојио споразум у којем се каже да вишегодишњи буџет ЕУ и фонд за опоравак не могу бити везани за питања владавине права. Мађарска влада сматра да су сви договори који се крше тај споразумом неприхватљиви, рекла је она.


"Основне вредности ЕУ треба да буду заштићене отвореном дебатом и једногласним изменама и допунама уговора о ЕУ. Ми желимо да заштитимо своје хришћанске корене. Не желимо мултикултурално друштво. Желимо да брак остане веза између жене и мушкарца. Саме државе треба да уређују таква питања“, рекао је министарка Варга.Comentários


bottom of page